powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Μπιλμπάο: Τέχνη και γευσιγνωσία

Το Μπιλμπάο είναι μια πόλη που περιστοιχίζεται από λόφους και βρίσκεται σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τον Ατλαντικό Ωκεανό, με τον οποίο συνδέεται μέσω του πλωτού ποταμού Nervion. Σε αυτό το ποτάμι το Μπιλμπάο οφείλει το όνομά του (από το bi albo, που στα βασκικά σημαίνει «δύο όχθες») και την παλιά του αίγλη. Χτισμένο σε μια περιοχή με πλούσια κοιτάσματα σιδήρου, το Μπιλμπάο εκμεταλλεύτηκε την προνομιακή του θέση κοντά τον ωκεανό. Ηδη από τις αρχές του 15ου αιώνα ήταν ένα από τα κύρια λιμάνια που ένωναν την Ισπανία με την Ευρώπη και αργότερα με την Αμερική, ενώ στη συνέχεια εξελίχθηκε σε βιομηχανικό και εμπορικό κέντρο. Μέχρι το 1997 το Μπιλμπάο ήταν μια καθαρά βιομηχανική πόλη, ένα μέρος που οι τουρίστες απλά προσπερνούσαν αναζητώντας τα αυθεντικά τοπία της γης των Βάσκων. Oμως από την ημέρα που το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης άνοιξε τις πόρτες του, το ύφος της πόλης άλλαξε. Το φουτουριστικό δημιούργημα του διάσημου αρχιτέκτονα Frank Ghery χτίστηκε στην παλιά βιομηχανική ζώνη του Μπιλμπάο για να στεγάσει έργα μοντέρνας τέχνης του ιδρύματος Solomon Guggenheim. Τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του το Μουσείο προσέλκυσε 1.300.000 επισκέπτες και σύντομα το Μπιλμπάο έγινε αγαπημένος προορισμός για ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της γης, ενώ συνεχίζει να είναι μια από τις πιο δυναμικά αναπτυσσόμενες πόλεις της Ευρώπης.

Η αναμόρφωση της πόλης δίνει έμφαση στο σύγχρονο ντιζάιν και στην «αρχιτεκτονική τοπίου». Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι η δημιουργία χώρων αναψυχής και περιπάτου σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα πρώην βιομηχανικής ζώνης που βρίσκονται γύρω από το Guggenheim.
Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του Μπιλμπάο είναι η λαβυρινθώδης Παλιά Πόλη, το Casco Viejo, που απλώνεται στη δεξιά όχθη του ποταμού. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά παλιά κτίρια ξεχωρίζει το θέατρο Arriaga, ενώ υπάρχουν και αξιόλογες εκκλησίες μπαρόκ ή γοτθικού ρυθμού όπως η San Nicolas ή η San Anton.
Το περίφημο βιτρό που βρίσκεται στον σιδηροδρομικό σταθμό εντυπωσιάζει τους επισκέπτες και το περίφημο κτίριο της δημοτικής αγοράς Ριμπέρα που χτίστηκε το 1929 ανακατασκευάζεται και θα αποτελεί σύντομα ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα της πόλης. Η Πλάθα Νουέβα είναι μια γοητευτική πλατεία που διατηρεί μέχρι σήμερα το ύφος της και συγκεντρώνει του ντόπιους κάθε Κυριακή με το υπαίθριο παζάρι παλαιοπωλών.
Περιηγήσεις στις όχθες του ποταμού
Για μια πανοραμική άποψη στην πόλη και στο μουσείο Guggenheim κάντε μια βόλτα με το ιστορικό τελεφερίκ του Artxande που ανεβαίνει μέχρι τον ομώνυμο λόφο.
Η περιοχή γύρω από το μουσείο θεωρείται -όχι άδικα- ένα ανοιχτό μουσείο σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Εδώ θα δείτε εξαιρετικά κτίρια, όπως τη βιβλιοθήκη ιδιωτικού πανεπιστημίου που κατασκεύασε ο Ισπανός αρχιτέκτονας Ραφαέλ Μονέο, και θα απολαύσετε τον περίπατο στον διαμορφωμένο χώρο που καλύπτει την όχθη του ποταμού.
Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Museo de Bellas Artes, που φιλοξενεί μια εντυπωσιακή συλλογή Ισπανών και Βάσκων καλλιτεχνών, και βρίσκεται μέσα σε ένα από τα ωραιότερα πάρκα της πόλης.
Στο κέντρο της Παλιάς Πόλης βρίσκεται το Museo Vasco, ένα μικρό λαογραφικό μουσείο που συγκεντρώνει αρχαιολογικά ευρήματα από την ευρύτερη περιοχή της χώρας των Βάσκων αλλά και εκθέματα σχετικά με τη διαβίωση και την οικονομία όπως είναι το ψάρεμα, η ναυπηγική, η κτηνοτροφία, η αγγειοπλαστική και η μεταλλουργία.
Βιομηχανικά μνημεία Σε ένα λόφο πάνω από την παλιά πόλη βρίσκεται η μνημειώδης Basilica de Begona, η εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον προστάτη άγιο της πόλης.
Το σύγχρονο κομμάτι της πόλης απλώνεται στην απέναντι όχθη του ποταμού και προσδιορίζεται από την κεντρική λεωφόρο Gran Via, η οποία θα σας οδηγήσει στην πλατεία Moyua, όπου είναι συγκεντρωμένα ιστορικά κτίρια, ανάμεσά τους και το περίφημο ξενοδοχείο Carlton.
Τα σύγχρονα έργα που συνόδευσαν τη δημιουργία του μουσείου Γκούγκενχαϊμ περιλαμβάνουν το τραμ και το μετρό, που θεωρείται από τα ωραιότερα της Ευρώπης.
Με το μετρό θα φτάσετε μέχρι τις εκβολές του ποταμού στον Ατλαντικό. Εδώ, στην περιοχή που ονομάζεται Portugaleta, θα δείτε ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά μνημεία της Ευρώπης, την κρεμαστή γέφυρα που ενώνει τις δυο όχθες του ποταμού.
FAST INFO
ΑΓΟΡΕΣ
Στα καταστήματα με είδη σουβενίρ θα βρείτε τα χαρακτηριστικά μαύρα μπερέ των Βάσκων που είναι μια καλή ιδέα για δώρο. Στο Μπιλμπάο αξίζει να περιπλανηθείτε στη γειτονιά «Casco Viejo». Εκεί βρίσκονται δεκάδες καταστήματα με παραδοσιακά χειροτεχνήματα, αλλά και ενδιαφέρουσες αντίκες.
ΓΕΥΣΕΙΣ
Η βασκική κουζίνα θεωρείται από τις καλύτερες διεθνώς. Κύριο συστατικό της είναι τα θαλασσινά, ενώ οι πλούσιες σάλτσες μετατρέπουν σε γευστική απόλαυση ακόμα και τα πιο συνηθισμένα πιάτα. Τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν ένα παραδοσιακό είδος fast food, το οποίο αποτελείται από μικρούς μεζέδες, όπως «pinxtos» και «caxuelitas», που δεν είναι άλλο από φέτες ψωμιού πάνω στις οποίες σερβίρονται αλλαντικά, ψαρικά, οστρακοειδή, λαχανικά και διάφορα άλλα είδη φαγητού. Ξεχωρίζουν τα μπαρ-εστιατόρια: «Victor Montes» στην Plaza Nueva, «Cafe Iruna», ένα από τα παλαιότερα της πόλης με εντυπωσιακή διακόσμηση, «El Perro Chico» και «Guria».
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΤΕ
Τα αεροπλάνα της Iberia πραγματοποιούν πτήσεις για το Μπιλμπάο με ενδιάμεσο στα­θμό στη Μαδρί­τη ή τη Βαρκε­λώ­νη. Το καινούργιο αεροδρόμιο της πόλης ονομάζεται La Palo­ma και έχει κατασκευαστεί από τον Σαντιά­γο Καλατράβα. Η πτήση από το αεροδρόμιο της Μαδρίτης έχει διάρκεια μόλις μία ώρα. Χρήσι­μες πληροφορίες για το ταξίδι σας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.spain.info.
Στο Μπιλμπάο υπάρχουν ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών. Στην παλιά πόλη θα βρείτε συμπαθητικές πανσιόν (Hostales στην τοπική διάλεκτο). Στην αναβαθμισμένη γειτονιά του μουσείου Γκούγκενχαϊμ θα βρείτε τα ξενοδοχεία: «Hotel Mi­ro», www.mirohotel­bilbao.com (003494 661 1880), «Hesperia Bilbao», www.hesperia.com (0034944 051100) και «Grand ho­tel Domi­no Bilbao», www.hoteles-silken.com (003494 425 3300). Στην περιοχή Aban­do βρίσκεται το κλασικό ξενοδοχείο «Car­lton» www.hotelcarlton.es (0034 944 162200) που διατηρεί ζωντανή την αίγλη διάσημων ταξιδιωτών, όπως του Χέμινγουεϊ.

Ελένη Οικονομοπούλου

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...