powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ανοίγουν ΟΛΑ τα κλειστά επαγγέλματα μέχρι το τέλος του έτους

Καλό καλοκαίρι! Έτσι όπως αποχαιρετούν οι κινηματογράφοι τους σινεφίλ, αποχαιρέτησε και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τους υπουργούς του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, ανανεώνοντας το ραντεβού της κυβέρνησης για το φθινόπωρο. Φυσικά προτού να δώσει το σύνθημα για τα μπάνια του λαού, έριξε τη ρουκέτα του: Όλα τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν μέχρι τέλος του χρόνου.

Της Λώρας Ιωάννου

Κι εμείς που νομίζαμε πως θα μείνουμε μόνο χωρίς βενζίνη. Τελικώς κινδυνεύουμε να μείνουμε χωρίς ψωμί, ταξί, δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φάρμακα, ενώ όσοι χτίζουν σπίτι ίσως να μείνουν στα μπετά. Όλα αυτά εφόσον οι παραπάνω επαγγελματικές τάξεις αποφασίσουν να αντιδράσουν όπως οι βυτιοφορείς, δηλαδή να τραβήξουν χειρόφρενο. Το υπουργικό συμβούλιο φαίνεται να έχει λάβει υπόψη την κακή εμπειρία της απεργίας των ιδιοκτητών βυτιοφόρων. Εξ ου και η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι θα πρέπει για κάθε κλειστό επάγγελμα -που έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά -να εκπονηθεί κοινωνικοοικονομική μελέτη, ώστε η μεταβατική περίοδος να οργανωθεί καλά, για να μην έχει επιπτώσεις στην οικονομική ζωή. Ο υπουργός Μεταφορών Δημήτρης Ρέππας απουσίαζε από το υπουργικό συμβούλιο, καθώς είχε συναντήσεις στο γραφείο του με τους απεργούς, ως εκ τούτου δεν συζητήθηκε το θέμα των μεταφορέων.
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας. Όρισε τα κυβερνητικά στελέχη που θα τρέξουν την επιχείρηση “κλειστά επαγγέλματα” και κάλεσε έναν-έναν όλους τους υπουργούς να πάρουν πρωτοβουλία για τα κλειστά επαγγέλματα που ανήκουν στον τομέα ευθύνης τους.
Αναγκαία η επίταξη
Στο υπουργικό συμβούλιο μπορεί να μην ειπώθηκε λέξη για την επίταξη των βυτιοφόρων, καθώς έλειπε ο υπουργός Μεταφορών. Ο Γιώργος Παπανδρέου, ωστόσο, φρόντισε να στείλει τα μηνύματα που ήθελε στους απεργούς κατά τη διάρκεια του δείπνου που παραχώρησε προς τιμήν των βουλευτών που μετέχουν στο πρώτο θερινό τμήμα, λέγοντας “η επίταξη ήταν μια επιλογή που δεν ήταν ευχάριστη. Όμως ή αφήνεις την όλη ιστορία να σέρνεται με τις γνωστές επιπτώσεις ή την σταματάς”. Φρόντισε μάλιστα να στείλει μήνυμα μη ανοχής και στις άλλες επαγγελματικές ομάδες που σκέφτονται να αντιδράσουν. Το επιχείρημα του πρωθυπουργού ήταν η ομαλή λειτουργία της κοινωνίας υπέρ της εξυπηρέτησης του πολίτη: “Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να παραλύσει. Δώσαμε στον κλάδο ό,τι μπορούσαμε και ό,τι είναι εφικτό, αλλά μέσα στο καλοκαίρι η χώρα δεν μπορεί να είναι σε περιπέτειες”.Ο πρωθυπουργός επέλεξε το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο για να επικοινωνήσει στην κοινή γνώμη ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει το τιμόνι της χώρας και όχι η τρόικα, καθώς βλέπει ορατό τον κίνδυνο το ΠΑΣΟΚ να μείνει “άδειο κουστούμι”. “Μπορεί το μνημόνιο να έχει πτυχές που περιόρισαν τις κινήσεις μας, από την άλλη μεριά όμως αυτά τα οποία κάνουμε δεν είναι λόγω μνημονίου. Γιατί πολλές φορές είναι εύκολο είτε κι εμείς να συρθούμε είτε και η δημοσιογραφία να σύρεται σε αυτή τη λογική και να μπούμε σε μια παθητική στάση, που συνοψίζεται στην έκφραση ‘εφόσον το λέει το μνημόνιο, αυτό κάνουμε’”.
Αισιοδοξία
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός έριξε άλλη μία φορά το ανάθεμα της δημοσιονομικής κρίσης και του ΔΝΤ στη ΝΔ και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα είναι αυτή που θα βγάλει τη χώρα από τη μέγγενη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.Ελπίδα επιχείρησε να δώσει και στα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, τα οποία πλήττονται από τα δυσβάσταχτα μέτρα. Τόνισε με έμφαση ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη του αυτονόητου και επέμεινε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος προαναγγέλλοντας νέα μέτρα μέσα στο 2011. “Έχουμε εξασφαλίσει τον χρόνο ακριβώς για να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε υποσχεθεί. Γνωρίζουμε όμως ότι και το 2011 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, μπορεί να είναι όμως και μια δημιουργική χρονιά. Να ρίξουμε βάρος στο κοινωνικό πρόγραμμα της κυβέρνησής μας με στοχευμένες πολιτικές, αλλά και μια ολόκληρη καινούργια θεώρηση γύρω από την κοινωνική πρόνοια”.Προανήγγειλε ότι το επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη ενόψει της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, όπου ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Το υπουργικό συμβούλιο επικύρωσε και την απόφαση του διορισμού του νέου διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ενώ οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν τα νομοσχέδια για τη διά βίου μάθηση, την αναδιοργάνωση της σχολής δικαστών και την ιεραρχία και την εξέλιξη στις ένοπλες δυνάμεις.
Διά βίου μάθηση με τη βούλα των δήμων
Πολίτες με γνώσεις, επαγγελματίες με προσόντα. Στο δίπτυχο αυτό στηρίζεται η λογική του σχεδίου νόμου για τη διά βίου μάθηση.Για την ενεργοποίηση του στόχου αυτού δημιουργείται, όπως εξήγησε χθες στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, εθνικό δίκτυο διά βίου μάθησης, στο οποίο θα μετέχουν όλοι οι φορείς που θα συμβάλλουν στη διά βίου μάθηση στη χώρα μας. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, την ευθύνη της λειτουργίας αυτών των δομών αναλαμβάνουν οι δήμοι, ενώ, όπως είπε μεταξύ άλλων η κ. Διαμαντοπούλου, οι δράσεις των φορέων του εθνικού δικτύου διά βίου μάθησης θα χρηματοδοτούνται και από τους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.Το σχέδιο νόμου προβλέπει ακόμη τη δημιουργία εθνικού οργανισμού πιστοποίησης προσόντων, ανεξάρτητου φορέα που θα πιστοποιεί τα προσόντα, δηλαδή τις γνώσεις, τις δεξιότητες και τις ικανότητες των πολιτών.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...