powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Τροφική δυσανεξία: Ρυθμίστε το διαιτολόγιό σας και απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά


της ΜΑΡΩΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΗ

Θα φανταζόσασταν ποτέ ότι το μαρούλι, η ντομάτα, το πορτοκάλι θα μπορούσαν να είναι υπεύθυνα για το αδιέξοδο που βρίσκεστε, όταν, ενώ στερείστε και καταβάλλετε σκληρή προσπάθεια για να απαλλαγείτε από τα περιττά κιλά κάνοντας αυστηρή δίαιτα, δεν βλέπετε κανένα αποτέλεσμα; Αντιθέτως, η ζυγαριά ελάχιστη βελτίωση δείχνει ή, σε πολλές περιπτώσεις, παραμένει ακόμη και σταθερή. Έχετε αναρωτηθεί γιατί νιώθετε πρήξιμο, φούσκωμα, τυμπανισμό, καούρες και γιατί συχνά υποφέρετε από πονοκεφάλους και δυσκοιλιότητα, ενώ η διατροφή σας είναι λιτή και ιδιαίτερα προσεγμένη ως προς την ποιότητα των τροφών; Ίσως η απάντηση σε όλα αυτά να είναι η τροφική δυσανεξία.

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν άπειρες δίαιτες που υπόσχονται απώλεια βάρους. Καμία όμως δεν μπορεί να έχει το σωστό αποτέλεσμα, όπως αναφέρει στα «Επίκαιρα» η διαιτολόγος – διατροφολόγος κυρία Κωνσταντίνα Πρεζάνη, «εάν δεν γνωρίζουμε τις τροφές στις οποίες έχουμε δυσανεξία, δηλαδή τις τροφές από τις οποίες ο οργανισμός μας δεν μπορεί να μεταβολίσει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται ατελής καύση των τροφών. Οι λόγοι που μπορεί να κάνουν κάποιον δυσανεκτικό είναι πολλοί. Ένα ενδεχόμενο είναι να έχει υποστεί ο οργανισμός κορεσμό σε μία ή περισσότερες τροφές από τη συχνή κατανάλωσή τους. Αυτή η κατανάλωση δημιουργεί τέτοιο κορεσμό, ώστε να μην μπορεί πλέον ο οργανισμός να αφομοιώσει σωστά τις ουσίες των τροφών. Μία άλλη αιτία είναι η κληρονομικότητα. Για παράδειγμα, δυσανεξία στη λακτόζη (σάκχαρο στο γάλα) ή δυσανεξία στη γλουτένη (πρωτεΐνη στο αλεύρι) κ.ά. Όλα αυτά τα προβλήματα οφείλονται σε ιδιαιτερότητες του πεπτικού συστήματος, οι οποίες καθορίζονται από τα γονίδιά μας. Τέλος, σε πολλές περιπτώσεις υπεύθυνη μπορεί να είναι η διαταραχή της χλωρίδας του εντέρου, η οποία ίσως να προέρχεται από συχνή κατανάλωση παυσίπονων, αντιβιοτικών και άλλων φαρμάκων. Επίσης από διάφορα τοξικά στοιχεία που υπάρχουν σε πολλές τροφές, π.χ. σε φρούτα και λαχανικά, όσο καλά κι αν έχουν πλυθεί. Ένα άτομο μπορεί να χαρακτηριστεί δυσανεκτικό αρκεί να παρουσιάζει ένα τουλάχιστον από τα προαναφερθέντα συμπτώματα».

Η τροφική δυσανεξία δεν πρέπει να συγχέεται με την τροφική αλλεργία. Στην τροφική αλλεργία υπάρχει συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ στη δυσανεξία όχι.

Αντιμετώπιση του προβλήματος
Ποιος είναι όμως ο τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος τις τροφές που του προκαλούν δυσανεξία; Η απάντηση είναι το τεστ της τροφικής δυσανεξίας, το οποίο, σύμφωνα με την κυρία Πρεζάνη, μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους. O πρώτος είναι με αιμοληψία και γίνεται με δύο μεθόδους:

Στην πρώτη περίπτωση γίνεται με ολικό αίμα. Αρκεί μια μικρή ποσότητα για να μπορέσει να διαπιστωθεί σε ποιες ομάδες τροφών, αλλά όχι σε συγκεκριμένη τροφή, ο οργανισμός είναι δυσανεκτικός. Αυτό είναι αρκετά κουραστικό, διότι θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να πειραματίζεται καταναλώνοντας μία μία τις τροφές, για διάστημα τουλάχιστον 3 ημερών, και να παρατηρεί τι νιώθει. Έτσι, σε συνεργασία με τον ειδικό, θα αποκλείσει τη συγκεκριμένη τροφή από το διαιτολόγιό του για το χρονικό διάστημα που θα του ορίσει.

Στη δεύτερη περίπτωση πραγματοποιείται επίσης αιμοληψία, αλλά με τον ορό του αίματος, και διερευνώνται οι ανοσοσφαιρίνες του οργανισμού, οι οποίες αυξάνονται στις δυσανεξίες που είναι σε προχωρημένο στάδιο, αλλά όχι σε αυτές που μόλις γεννιούνται.

Ηλεκτροβελονισμός
Ο δεύτερος τρόπος διερεύνησης των δυσανεξιών βασίζεται στον ηλεκτροβελονισμό, γίνεται αναίμακτα και πραγματοποιείται μέσω ειδικού λογισμικού προγράμματος από ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το ποσοστό επιτυχίας ανέρχεται στο 70%. Η δυνατότητά του είναι να μετρά τη συχνότητα του οργανισμού μέσα από βελονιστικά σημεία που αντιπροσωπεύουν το πεπτικό σύστημα. Στη συνέχεια η συχνότητα συσχετίζεται με τη συχνότητα 170 τροφών που βρίσκονται στον υπολογιστή. Αρκεί μία ώρα για να μάθετε με ακρίβεια ποιες τροφές είναι απόλυτα συμβατές με τον οργανισμό σας, σε ποιες υπάρχει ευαισθησία (προδιάθεση) και ποιες είναι απαγορευτικές για μικρά ή μεγάλα διαστήματα. Έτσι ο καθένας μπορεί να γνωρίζει συγκεκριμένα ποιες τροφές τού προκαλούν δυσανεξία αλλά και σε ποιες τροφές ο οργανισμός παρουσιάζεται ευαισθητοποιημένος και αν συνεχιστεί η κατανάλωσή τους σύντομα θα εκδηλωθεί δυσανεξία. Αξίζει να τονιστεί ότι το αποτέλεσμα από το τεστ δυσανεξίας δεν ισχύει επ’ άπειρον, αλλά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο που κάποιος υποβάλλεται σ’ αυτό.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της δυσανεξίας
•αδυναμία απώλειας βάρους
•αύξηση του σωματικού βάρους
•έλλειψη ευεξίας
•αδικαιολόγητη κόπωση
•πρήξιμο
•καούρες
•δυσκοιλιότητα
•κρίσεις κολίτιδας
•οιδήματα των κάτω άκρων
•κνησμός
•δυσπεψία
•κολίτιδα
•υπνηλία
•ημικρανίες
•επιβράδυνση του βασικού μεταβολισμού
•οιδήματα στα κάτω άκρα
Με τη διακοπή λήψης αυτών των τροφών για διαστήματα που ορίζονται από τον ειδικό ο οργανισμός αλλάζει τρόπο στις λειτουργίες του. Το να γνωρίζει, λοιπόν, κάποιος τις τροφές στις οποίες είναι δυσανεκτικός είναι πολύτιμο στοιχείο τόσο για τον ίδιο όσο και για το διαιτολόγο του, ώστε να του διαμορφώσει συγκεκριμένο διαιτολόγιο και να το εξατομικεύσει ακόμη περισσότερο για να γίνει πιο εύκολη και αποτελεσματική η προσπάθειά του. Στη συνέχεια, καλό είναι να γίνεται ένα συγκριτικό τεστ, ώστε να διαπιστωθεί η βελτίωση κι έπειτα από ένα εξάμηνο το άτομο θα έχει ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας της υγείας του.

Η δυσανεξία, παρόλο που αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για πολλούς ανθρώπους, αντιμετωπίζεται πολύ εύκολα, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορεί κανείς να μάθει ποιες τροφές είναι φιλικές στον οργανισμό του.

Τέλος, θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι το τεστ τροφικής δυσανεξίας δεν δίνει λύση μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά συντελεί σημαντικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων του πεπτικού συστήματος, μειώνοντας έως και κατά 75% συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, εμφάνιση αιμορροΐδων, κολίτιδα, κνησμός, δυσπεψία.
http://m-epikaira.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...