powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

PC SAFETY

Βλαβερό Λογισμικό

Με τον όρο βλαβερό λογισμικό αναφερόμαστε σε λογισμικό και σε προγράμματα που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:
Iούς (viruses): Προγράμματα τα οποία είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να «εισβάλλουν» στον υπολογιστή μας και να δημιουργούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως αδυναμία έναρξης του υπολογιστή, μη σωστή λειτουργία εφαρμογών ή ξαφνική εμφάνιση διαφόρων χαρακτήρων και αριθμών στην οθόνη μας. Ένας ιός μπορεί όμως να προκαλέσει και σοβαρές ή ανεπανόρθωτες βλάβες (όπως την καταστροφή των αρχείων από τον σκληρό δίσκο).
Σκουλήκια (Worms): Ιοί που αναπαράγονται δημιουργώντας αντίγραφα του εαυτού τους διαμέσου των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Ένα σκουλήκι μπορεί να βλάψει ένα δίκτυο και μπορεί να μειώσει κατά πολύ την ταχύτητα της σύνδεσής στο Διαδίκτυο καταναλώνοντας όλους τους πόρους του υπολογιστή και να οδηγήσει ακόμη και σε κλείσιμο του υπολογιστή.
Δούρειοι Ίπποι (Trojan horses): Προγράμματα που, ενώ φαίνεται πως δουλεύουν σωστά και με νόμιμο τρόπο, στην πραγματικότητα μπορούν να προκαλέσουν αρκετές βλάβες. Ονομάζονται έτσι, γιατί (όπως και ο Δούρειος Ίππος της Τροίας) μπορούν να μπουν στον υπολογιστή μας μέσω διαδικασιών που θεωρούνται ακίνδυνες, όπως για παράδειγμα μέσω ενός παιχνιδιού ή μέσω ενός προγράμματος ανίχνευσης ιών, και έτσι να μας ξεγελάσει κρύβοντας την παρασκηνιακή του δραστηριότητα.
Γενικά οι δούρειοι ίπποι δεν μπορούν να πολλαπλασιαστούν όπως οι ιοί. Ένας δούρειος ίππος μπορεί να δράσει και ως κατάσκοπος, δηλαδή να ξεκινήσει να καταγράφει οτιδήποτε πληκτρολογούμε στο πληκτρολόγιό μας. Έτσι θα συλλέξει πληροφορίες κωδικών πρόσβασης, λογαριασμών, πιθανών τραπεζικών συναλλαγών και άλλα προσωπικά μας δεδομένα.
Spyware: Προγράμματα που προσκολλούνται κρυφά σε αρχεία που κατεβάζουμε από το Διαδίκτυο. Μόλις κατέβει, αυτοεγκαθίσταται στον υπολογιστή μας και ξεκινά την παρακολούθηση της διαδικτυακής μας δραστηριότητας. Οι πληροφορίες που καταγράφει αποστέλλονται τότε σε τρίτους, που τις περισσότερες φορές είναι εταιρείες που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν το δικό μας προφίλ και να ξεκινήσουν να μας στέλνουν διαφημιστικό ή άλλο υλικό ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας.
Το spyware μπορεί επίσης να συγκεντρώσει πληροφορίες για τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, για τους κωδικούς πρόσβασης ακόμη και τους αριθμούς πιστωτικών καρτών.

Συμβουλές προστασίας από βλαβερό λογισμικό
 
•Εγκαταστήστε ένα λογισμικό antivirus. Φροντίστε να διατηρείτε το antivirus ενημερωμένο και να πραγματοποιείτε έλεγχο των αρχείων σας σε τακτά διαστήματα. Επίσης, πριν ανοίξετε ένα αρχείο που κατεβάσατε από το Διαδίκτυο κάντε δεξί κλικ και ελέξτε το πρώτα με το antivirus.


•Μην ανοίγετε τα e-mails που λαμβάνετε από άγνωστο αποστολέα. Πολλά από αυτά έχουν τίτλους που προσελκύουν την προσοχή, όπως «Κερδίσατε στην κλήρωση!» ή «Χρόνια Πολλά, σου έχω ένα δώρο» κ.ο.κ. Μην ανοίγετε ποτέ τα συνημμένα αρχεία σε τέτοιου είδους e-mails, γιατί είναι εξαιρετικά πιθανόν κάποιο από αυτά να εγκαταστήσει ιό ή σκουλήκι στον υπολογιστή σας.

•Μπορείτε ακόμη να εγκαταστήσετε ένα firewall (τείχος προστασίας) ή ενεργοποιήστε αυτό που σας παρέχει το λειτουργικό σας σύστημα. Το firewall θα ελέγχει όλα τα αρχεία που μπαίνουν ή βγαίνουν από τον υπολογιστή σας κατά τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.

•Προσπαθήστε να αποφύγετε ύποπτες ιστοσελίδες και αν μπείτε σε κάποια από αυτές κατά λάθος και σας φαίνεται περίεργη, φύγετε αμέσως. Αν εμφανιστούν παράθυρα που σας ζητούν να συμφωνήσετε σε οτιδήποτε, κλείστε τα αμέσως (κάνοντας δεξί κλικ και επιλέγοντας «Κλείσιμο» από την μπάρα εργασιών και όχι πατώντας το κουμπί «Χ») και ποτέ μην πατάτε κουμπιά που βρίσκονται μέσα σε αυτά.

• Αν χρησιμοποιείτε κάποιο δωρεάν λογαριασμό webmail (hotmail, gmail, yahoo, κ.λπ.) μπορείτε να μπείτε στις ρυθμίσεις του email σας και να δείτε τι επιλογές σας δίνει σχετικά με την προστασία από ανεπιθύμητα μηνύματα. Αλλιώς μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο διαδικτυακών υπηρεσιών (Internet Service Provider) για να σας ενημερώσει για τα εργαλεία που σας παρέχει.


•Αν παρατηρείτε επανηλειμένα ανεπιθύμητα μηνύματα από κάποια συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση μπορείτε να χαρακτηρίσετε τον αποστολέα αυτό ανεπιθύμητο και να μπλοκάρετε μηνύματά του στο μέλλον. Διαβάστε τη βοήθεια της υπηρεσίας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιείτε για να δείτε πως μπορείτε να κάνετε αυτήν την ενέργεια.

•Για να μη λαμβάνετε ανεπιθύμητα μηνύματα, καλό θα ήταν να μη δημοσιεύετε τη διεύθυνσή σας στο Διαδίκτυο, ούτε να απαντάτε από αυτό σε «αλυσιδωτά» μηνύματα (μηνύματα που προωθούνται από χρήστη σε χρήστη). Φυσικά δεν θα πρέπει ποτέ να απαντάτε ή να προωθείτε τα μηνύματα spam γιατί έτσι επιβεβαιώνετε ότι η διεύθυνσή σας είναι ενεργή.

•Τέλος, μπορείτε να δημιουργήσετε μια διεύθυνση που θα χρησιμοποιείτε μόνο για εγγραφή σε διαδικτυακές υπηρεσίες. Έχετε υπόψη ότι κάθε φορά που καταχωρίζετε το e-mail σας σε μια διαδικτυακή φόρμα συμφωνείτε και με τα «ψιλά γράμματα» που πολλές φορές προβλέπουν την αποστολή διαφημιστικών και ενημερωτικών μηνυμάτων προς το e-mail σας.

•Μπορείτε επίσης να «καλύψετε» τη διεύθυνσή σας στις ιστοσελίδες, ώστε να μην τις εντοπίζουν τα προγράμματα αναζήτησης e-mail που χρησιμοποιούν οι αποστολείς spam. Μπορείτε, δηλαδή, να κάνετε χρήση γραφικών αντί για απλό κείμενο, ή να γράψετε για παράδειγμα «giannis dot stamou at xy dot com» αντί για giannis.stamou@xy.com.

•Να είστε επίσης προσεκτικοί με το πως χρησιμοποιείτε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου. Δεν υπάρχει μόνο e-mail spam αλλά και sms spam.
http://www.saferinternet.gr/index.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...