powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

ΣΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΜΑΣ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Γιόρτασε, λοιπόν, η ανθρωπότητα τον ερχομό του καινούργιου χρόνου. Χαιρετίσαμε όλοι μας το 2010 γεμάτοι ελπίδες για καλύτερες ημέρες. Κι αφού ευχηθήκαμε σε φίλους και γνωστούς υγεία και εκπλήρωση των προσδοκιών τους, κάναμε αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε που έμελλε να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες. Ήταν το 2009 μια χρονιά που είδαμε σχεδόν τα πάντα. Αλλαγές κυβέρνησης, εξαγγελίες που ξεχάστηκαν το επόμενο πρωινό μέχρι και βομβιστικές επιθέσεις στο ναό του χρήματος.


Το ζητούμενο, φυσικά, είναι τι μέλλει γενέσθαι. Κι αυτή η χρονιά δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας και βελτίωση της αγοράς για τους περισσότερους. Αντίθετα, το 2010 φαντάζει ως ένα έτος με ακόμα σημαντικότερες εξελίξεις απ’ αυτές του 2009 για την πορεία της οικονομίας της κοινωνίας μας ενώ οι αγορές στέκονται αμήχανα περιμένοντας.

Και με όλα αυτά να γυρίσουμε στο 1985 και να θυμηθούμε τις πιέσεις της τότε Ε.Ο.Κ όπου ο (τότε) πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου αναγκάστηκε να ανακοινώσει σκληρό πακέτο μέτρων –13 Οκτωβρίου έδειχνε το ημερολόγιο- ενώ προεκλογικά υποσχόταν «Για ακόμα καλύτερες μέρες», προκειμένου να καταβληθεί η δεύτερη δόση δανείου για εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών της χώρας. Φοβερές συμπτώσεις ή όπως διατείνονται κάποιοι η ιστορία ξαναγράφεται; Και επειδή ο σημερινός πρωθυπουργός Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου αναφέρεται σε έλλειψη αξιοπιστίας που προκλήθηκε μόνο από την προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, να θυμηθούμε την επιστολή του Ζακ Ντελόρ, προέδρου της Ευρωπαϊκής επιτροπής, προς τον Ξενοφώντα Ζολώτα, πρωθυπουργό της Ελλάδας, στις 19 Μαρτίου 1990 όπου μεταξύ άλλων τονίζει πως καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια να διευκολυνθεί η Ελλάδα μετά την είσοδό της ώστε να φτάσει στο επιθυμητό επίπεδο των πιο ανεπτυγμένων χωρών, ακόμα και με μεσοπρόθεσμο δάνειο χρηματοδοτικής αρωγής που χορηγήθηκε το 1985 και 1986 ώστε να βοηθηθεί να εξέλθει από μια δυσκολότατη κατάσταση την εποχή εκείνη. Και συνεχίζει: «Η κατάσταση αυτή επιβάλλει τη λήψη, χωρίς καθυστέρηση, δραστικών μέτρων και την εκπόνηση και εφαρμογή πολυετούς προγράμματος ανόρθωσης της οικονομίας το ταχύτερο δυνατό. Αν δε γίνει αυτό η χώρα σας διατρέχει δύο σοβαρούς κινδύνους: από τη μια το μέγεθος και η αύξηση του δημοσίου χρέους και του εξωτερικού χρέους της χώρας σας να βλάψουν τη φερεγγυότητα της Ελλάδας. Από την άλλη πλευρά η σοβαρή διαφορά που διαπιστώνεται ανάμεσα στην οικονομική εξέλιξη της Ελλάδας κι εκείνη των άλλων χωρών της Κοινότητας κινδυνεύει να υπονομεύσει μόνιμα την πορεία της χώρας σας προς την Ενιαία Αγορά, την Οικονομική και Νομισματική ενοποίηση…»

Έτσι, τα συγκεκριμένα σκληρά μέτρα που προωθούνται εν έτει 2010 θα έχουν (συν)υπογραφή των αρμοδίων κοινοτικών οργάνων και θα αντανακλούν τις μόνιμες –τα τελευταία τριάντα χρόνια-προθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξυγίανση των οικονομικών της χώρας μας.

Ας διαβάσουμε ένα ακόμα απόσπασμα από εκείνη την επιστολή του 1990, την οποία θα ήταν καλό να τη λάβουμε υπόψη μας εμείς οι απλοί πολίτες ως συνδανειζόμενοι -μιας και οι κύριοι δανειζόμενοι που είναι οι πολιτικοί μας θα δηλώσουν κατά τη γνωστή τους τακτική «αδυναμία»- ώστε να την έχουμε κατά νου: «Όσο για την επιτροπή, θα βρισκόταν στη δύσκολη θέση να έχει συμμετάσχει και συνδέσει την ίδια την αξιοπιστία της σε απόφαση δανείου του οποίου οι όροι δεν τηρήθηκαν από τον οφειλέτη». Μήπως θέλει να μας πει κάτι ή να μας ονομάσει αλλιώς αλλά δεν του επιτρέπεται λόγω θέσης;

Σάββας Αντωνιάδης

http://oraiokastronews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...