powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Σε επιχειρηματικό πάρκο μεταμορφώνονται οι Λαχανόκηποι

Το σχέδιο για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου θα παρουσιαστεί σύντομα στο δημοτικό συμβούλιο.
της Χριστίνας Καραμανίδου

karamanidou@voria.gr

Τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου στα πρότυπα του γαλλικού La Defence, του μεγαλύτερου business park της Ευρώπης, σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην περιοχή των Λαχανόκηπων στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, το επιχειρηματικό πάρκο, το οποίο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί με πυρήνα τρεις εμβληματικούς πύργους, θα φιλοξενεί εταιρίες καινοτόμων κλάδων υψηλής τεχνολογίας και παροχής υπηρεσιών σε συνολική έκταση 144.000 τμ.
Παράλληλα, στόχος του δήμου Θεσσαλονίκης είναι οι Λαχανόκηποι να αναβαθμιστούν και να αποτελέσουν μια ζωντανή «πράσινη» περιοχή ακόμη και όταν δεν θα λειτουργούν τα γραφεία και για αυτό τον λόγο σχεδιάζεται το επιχειρηματικό πάρκο να πλαισιώνεται από εμπορικά καταστήματα, κατοικίες και χώρους αναψυχής.
Η πρόταση για τη δημιουργία του επιχειρηματικού πάρκου «ωρίμασε» μετά από 2,5 χρόνια έρευνας από τους επικεφαλής καθηγητές πολεοδομίας του τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ, Αλέξανδρο Λαγόπουλο και Παναγιώτη Σταθακόπουλο και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός των προσεχών ημερών στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης.
«Στο ερευνητικό πρόγραμμα που πραγματοποιήσαμε, καταλήξαμε ότι η περιοχή πρέπει να μεταμορφωθεί σε έναν ισχυρό οικονομικό χώρο και μεταφορικό κόμβο, ένα πόλο ανάπτυξης. Η δημιουργία ενός επιχειρηματικού πάρκου πιστεύουμε ότι θα αξιοποιήσει πλήρως την εν λόγω περιοχή ενόψει φυσικά και της μελλοντικής αξιοποίησης του λιμανιού», αναφέρει στη Voria.gr ο κ. Λαγόπουλος.
Το επιχειρηματικό πάρκο θα περιλαμβάνει γραφεία καινοτόμων κλάδων υψηλής τεχνολογίας. «Δεν έχουμε προσδιορίσει ποιες επιχειρήσεις θα μεταφερθούν, όμως στόχος μας είναι να δημιουργηθούν γραφεία του τριτογενή τομέα και high technology. Θεωρούμε ότι ένα τέτοιο πάρκο θα καταφέρει να αντικαταστήσει το ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, το οποίο αργότερα μπορεί να γίνει ένα εμπορικό, ψυχαγωγικό κέντρο. Οι πρώτες σκέψεις είναι για επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα ή ακόμη και θυγατρικές εταιρίες», διευκρινίζει ο κ. Σταθακόπουλος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν όλες οι προϋποθέσεις και να εξυγιανθεί η περιοχή, καθώς στους Λαχανόκηπους εντάσσεται ο Δενδροπόταμος και τα βυρσοδεψία.
O κ. Σταθακόπουλος επισημαίνει ότι το επιχειρηματικό πάρκο εκτός των γραφείων θα περιλαμβάνει εμπορικά καταστήματα, κατοικίες και χώρους αναψυχής. «Έχουμε σχεδιάσει ένα επιχειρηματικό πάρκο με τέτοιο τρόπο, ώστε το βράδυ να μην νεκρώνει. Θα συνδυάζεται με τη νυχτερινή ζωή, θα υπάρχουν εστιατόρια, καφέ, κατοικίες κτλ. Θα έχει χαρακτηριστική μορφή τρίδυμων πύργων», εξηγεί.

Στρατηγική η θέση των Λαχανόκηπων
Η περιοχή των Λαχανόκηπων είναι συνολικής έκτασης 410 στρεμμάτων και εκτείνεται μεταξύ Δενδροποτάμου - Δυτικής Εισόδου και 26ης Οκτωβρίου - Λιμένα (6ου προβλήτα) σε εντός και εκτός σχεδίου ζώνες των δήμων Θεσσαλονίκης και Μενεμένης.
«Η περιοχή βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο. Συνδέεται με την περιφερειακή οδό, επομένως με την ανατολική Θεσσαλονίκη και το αεροδρόμιο και τη Χαλκιδική. Βρίσκεται στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης και, το σπουδαιότερο, συνδέεται με την Εγνατία οδό, άρα με τη βορειοδυτική Ελλάδα και την Ευρώπη, καθώς και με τη βορειοανατολική Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ασία. Βρίσκεται δίπλα στο νέο υπεραστικό σταθμό των ΚΤΕΛ και κοντά στον κεντρικό σταθμό του OΣΕ και το σημαντικότερο γειτονεύει με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης», υπογραμμίζει ο καθηγητής κ. Λαγόπουλος.
Όπως αναφέρει ο κ. Λαγόπουλος, για την περιοχή των Λαχανόκηπων υπήρχαν πέντε πιθανά σενάρια μεταξύ των οποίων και εκείνο που προέβλεπε τη δημιουργία κατοικιών, σύμφωνα με το γενικό πολεοδομικό σχέδιο. «Εμείς συγκεντρώσαμε όλες τις προτάσεις που έχουν κατά διαστήματα ακουστεί και τις μελετήσαμε σε βάθος. Θεωρήσαμε ότι λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής πρέπει να την εκμεταλλευθούμε με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που προβλέπει το γενικό πολεοδομικό σχέδιο», αναφέρει ο κ. Λαγόπουλος.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι τα προβλήματα, που υπάρχουν σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς (ΟΣΕ, ΟΛΘ, ΚΕΔ κα) θα λυθούν με επιχώσεις, ώστε να αυξηθεί η δημόσια γη και να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία των απαλλοτριώσεων.
Πάντως, σύμφωνα με τις αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα χρειασθούν περισσότερα από πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα, καθώς η τροποποίηση του γενικού πολεοδομικού σχεδίου είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία.

http://www.voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...