powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Προσφορές και ευκαιρίες για την Καθαρή Δευτέρα , Τα μπλόκα των αγροτών προκάλεσαν μείωση στις κρατήσεις καταλυμάτων στους δημοφιλείς προορισμούς και

«Εν αναμονή» κρατήσεων βρίσκονται οι περισσότεροι χειμερινοί προορισμοί της χώρας για το ερχόμενο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Λιγότερο η ύφεση και περισσότερο οι αποκλεισμοί των οδικών αρτηριώναπό τις αγροτικές κινητοποιήσεις φαίνεται ότι απέτρεψαν αρκετούς επίδοξους εκδρομείς να προγραμματίσουν την έξοδό τους. Η ως τώρα διστακτικότητα είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει διαθεσιμότητα δωματίων ακόμη και στις πλέον δημοφιλείς τέτοια εποχή περιοχές της χώρας. Αντιθέτως, την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η πληρότητα είχε ήδη αγγίξει το 100%. Ωστόσο οι ελπίδες φαίνεται να αναπτερώνονται για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αφού

από την περασμένη Παρασκευή οι αγρότες άρχισαν σταδιακά να «ανοίγουν» τις εθνικές οδούς. Ετσι όσοι είχαν αποφασίσει να αποφύγουν την ταλαιπωρία των μπλόκων και του πολύωρου ταξιδιού τώρα θα βρουν εύκολα δωμάτιο στον προορισμό που θα επιλέξουν.
Οι τιμές εξάλλου σε πολλές περιοχές είναι μειωμένες σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα και υπάρχουν προσφορές, κυρίως για τα ενδιάμεσα διαστήματα, τις καθημερινές, αλλά και για περισσότερες διανυκτερεύσεις. Οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων αλλά και των εστιατορίων και των τοπικών καταστημάτων περιμένουν το τριήμερο για να καλύψουν μέρος των ως τώρα απωλειών. Εναποθέτουν δε τις ελπίδες τους στο ότι το άνοιγματων δρόμων θα επιτρέψει στους εκδρομείς να αφήσουν τις πόλεις για τα βουνά...
Μεγάλη διαθεσιμότητα στο Καρπενήσι
Με καθυστέρηση γίνονται οι κρατήσεις στο Καρπενήσι, το ποσοστό των οποίων ανέρχεται στο 75%-80% της δυναμικότητας στην ευρύτερη περιοχή (1.500 κλίνες) και με τη διαθεσιμότητα να παραμένει σε υψηλά επίπεδα εξαιτίας των αποκλεισμένων δρόμων. Η μείωση της ζήτησης αγγίζει το 80% τον «πολύ άσχημο» Ιανουάριο και τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, υπογραμμίζει ο γραμματέας της Ενωσης Ξενοδόχων Καρπενησίου κ. Γ. Τάκης. Προσθέτει ότι το διάστημα αυτό «δεν υπήρχαν καν οργανωμένα γκρουπ», αφού η πρόσβαση στην περιοχή παρουσιάζει καθυστερήσεις ως και δύο ώρες και ο κόσμος «δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί». Από την άλλη, μείωση παρατηρείται και στις διανυκτερεύσεις και πλέον η ζήτηση περιορίζεται στις δύο ημέρες αντί τρεις, τάση που παρατηρήθηκε και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του 2009 και κυμαίνονται για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό περί τα 100 ευρώ για τα ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας, περί τα 120 ευρώ για τα Β΄ κατηγορίας και περί τα 200 ευρώ για τα Α΄ κατηγορίας, ενώ γίνεται έκπτωση 20% για τρεις διανυκτερεύσεις.
Αδειο το βουνό των Κενταύρων
Πτώση 70% παρατηρείται στις κρατήσεις της περιοχής του Πηλίου, με την πληρότητα να αγγίζει το 50% για το ερχόμενο τριήμερο. Μέχρι την περασμένη Πέμπτη δεν υπήρχε ζήτηση εξηγεί ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Γ. Ζαφείρης, μια και οι περισσότερες κρατήσεις είχαν γίνει σχεδόν έναν μήνα πριν. «Ο κόσμος ήταν σε αναμονή» δηλώνει και προσθέτει ότι «με τους δρόμους κλειστούς υπήρχαν ακυρώσεις, ακόμη και σε περιπτώσεις οργανωμένων εκδρομών, όπως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αφού δεν γινόταν να προσεγγίσουν τον προορισμό. Ωστόσο με το σταδιακό άνοιγμα των δρόμων άρχισαν ήδη να επιβεβαιώνονται κρατήσεις και να δίνονται προκαταβολές ». Οι τιμές για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ποικίλλουν στην περιοχή. Ξεκινούν από 50 ευρώ σε αρχοντικά στο Νότιο Πήλιο και από 60 ως 110 ευρώ σε ξενοδοχεία του Κισσού και της Τσαγκαράδας. Στην Πορταριά και στη Ζαγορά οι τιμές ξεκινούν από 120 ευρώ, ενώ για τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων ξεπερνούν τα 150 ευρώ. Υπάρχουν προσφορές, όπως έκπτωση 20%, οι οποίες διαμορφώνονται ανάλογα με τις διανυκτερεύσεις και τον αριθμό δωματίων.
«Διψάει» η Λίμνη Πλαστήρα
Για «πεσμένη ζήτηση» και με τις κρατήσεις να φθάνουν στο 60% για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας σε σχέση με το 100% την περυσινή χρονιά κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Λίμνης Πλαστήρα κ. Ι. Βασιλάκος σημειώνοντας ότι «ο κόσμος δεν δίνει προκαταβολές γιατί φοβάται και δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει». Οι κρατήσεις έχουν «παγώσει» λόγω των αγροτικών κινητοποιήσεων, όπως εξηγεί, και προσθέτει ότι οι τιμές είναι περιορισμένες κατά 20% από το 2009. Από την άλλη, εξηγεί ότι οι Απόκριες είναι «περίοδος αιχμής» για τον προορισμό, με τις προσφορές να περιορίζονται στα ενδιάμεσα διαστήματα και τις καθημερινές να γίνονται εκπτώσεις της τάξεως του 25%. Στα ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας ένα δίκλινο με πρωινό στοιχίζει 60-65 ευρώ, στα Β΄ κατηγορίας 80-100 ευρώ, ενώ στα Α΄ κατηγορίας οι τιμές κυμαίνονται από 120 ως 140 ευρώ. Πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν μια πρόσθετη διανυκτέρευση (π.χ., στις τρεις ημέρες δίνεται η τέταρτη δωρεάν), ωστόσο η πλειονότητα των κρατήσεων περιορίζεται στις δύο διανυκτερεύσεις αντί τριών που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, φαινόμενο που είναι εντονότερο εφέτος από τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.
Διήμερα τα τριήμερα στη Φλώρινα
Πιο ικανοποιητική είναι η ζήτηση στη Φλώρινα, σύμφωνα με τον κ. Αθ. Ρώμπαμπα, πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Φλώρινας, αν και επισημαίνει τη συρρίκνωση της διάρκειας παραμονής, με τα διήμερα εφέτος να αποτελούν την πλειονότητα των κρατήσεων σε σχέση με τα τριήμερα προηγούμενων ετών. Σχεδόν όλα τα καταλύματα έχουν «πολύ καλές πληρότητες ήδη» (σχεδόν 100%) για το ερχόμενο Σάββατο και την Κυριακή, ενώ η Παρασκευή παρουσιάζει μεγαλύτερη διαθεσιμότητα. Από την άλλη, «υπάρχει έντονος ο κίνδυνος των ακυρώσεων» αναφέρει λόγω των αποκλεισμένων οδικών αρτηριών από τις κινητοποιήσεις των αγροτών που έχουν επηρεάσει αρνητικά την κίνηση και στα χιονοδρομικά Βίγλας- Πισοδερίου και Καϊμακτσαλάν. «Υπάρχουν πολλοί πελάτες που κάνουν κράτηση αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην καταφέρουν να έρθουν» σημειώνει ο κ. Ρώμπαμπας. Οι τιμές στα καταλύματα της περιοχής που είναι μειωμένες κατά 15% σε σχέση με πέρυσι για ένα δίκλινο δωμάτιο με πρωινό ξεκινούν από 50 ευρώ για τους ξενώνες, από 60 ως 70 ευρώ για τα ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας και δεν ξεπερνούν τα 110 ευρώ σε σύγκριση με τα 130 ευρώ πέρυσι για τα ξενοδοχεία Β΄ κατηγορίας, όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης. Προσφορές υπάρχουν για πρόσθετες διανυκτερεύσεις, εστιάζουν όμως κυρίως στις καθημερινές, με την έκπτωση να φθάνει το 30% και τις τιμές να κυμαίνονται στα 70 ως 80 ευρώ.
Προσφορές τέλος στην Αράχοβα
«Καθυστερημένες» είναι οι κρατήσεις εξαιτίας των μπλόκων και στην περιοχή της Αράχοβας, οι οποίες μέχρι στιγμής φθάνουν το 80%85% σε σύγκριση με το ποσοστό 95% το περυσινό τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, δηλώνει ο κ. Ι. Γεωργακός, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αράχοβας. Από την άλλη, οι πληρότητες από τον Ιανουάριο έχουν μειωθεί κατά 50% τις καθημερινές αλλά και τα Σαββατοκύριακα, ενώ χαμηλή είναι η κίνηση και στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, αφού «ο κόσμος επηρεάζεται πάρα πολύ» από την κατάσταση που επικρατεί στο οδικό δίκτυο. Οι τιμές στην Αράχοβα είναι οι ίδιες τα τελευταία τρία χρόνια, τονίζει ο κ. Γεωργακός, με τα ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας να προσφέρουν το δίκλινο με πρωινό από 40 ως 80 ευρώ, τα Β΄ κατηγορίας από 70 ως 120 ευρώ και τα Α΄ κατηγορίας από 90 ως 160 ευρώ. Προσφορές δεν γίνονται για το τριήμερο, όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ενωσης, επισημαίνοντας και την τάση των επισκεπτών για λιγότερες ημέρες διαμονής. Για τις καθημερινές όμως (διανυκτέρευση από Κυριακή ως Πέμπτη) υπάρχει έκπτωση 40% σε όλα τα καταλύματα.
«Μπλοκαρισμένη» Αρκαδία
«Τα μπλόκα θα καθορίσουν τις πληρότητες στην Αρκαδία» δηλώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Αρκαδίας κ. Δ. Ροϊνιώτης, σημειώνοντας ότι ο κόσμος που παίρνει τηλέφωνο ρωτά πρώτα «αν έχουν κλείσει οι δρόμοι». Οι κρατήσεις στην περιοχή εκτιμώνται σε ποσοστό 80% για το τριήμερο, καταγράφοντας μείωση 20%, «αφού πέρυσι τέτοια εποχή είχαμε ήδη αγγίξει το 100%». Οι τιμές διατηρούνται στα περυσινά επίπεδα, με το δίκλινο που συμπεριλαμβάνει πρωινό να κοστίζει από 60 ως 80 ευρώ στα ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας, από 100 ως 120 ευρώ στα ξενοδοχεία Β΄ κατηγορίας και στα ξενοδοχεία πολυτελείας της περιοχής να κυμαίνεται περί τα 180 ευρώ. Τις καθημερινές ωστόσο οι εκπτώσεις φθάνουν ως και το 50%, παρ΄ όλα αυτά όμως όχι για το τριήμερο.
Καλάβρυτα αλλά... για λίγο
Διαθεσιμότητα υπάρχει ακόμη και στα Καλάβρυτα, παρ΄ όλο που είναι ένας από τους χειμερινούς προορισμούς της χώρας που «δεν έχουν επηρεαστεί ακόμη από τα αγροτικά μπλόκα» δηλώνει ο κ. Γ. Τσενές, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων της περιοχής. Η πληρότητα διαμορφώνεται από τις κρατήσεις μέχρι στιγμής στο 80%, ενώ αναμένεται να αγγίξει το 100%, για λιγότερες όμως διανυκτερεύσεις, μια και πλέον «είναι πολύ λίγα τα τριήμερα» σε σχέση με τα διήμερα που υπερτερούν. «Τα Καλάβρυτα έχουν γίνει ο προορισμός της μιας μέρας» αναφέρει ο κ. Τσενές, τονίζοντας ότι υπάρχει γενικότερη πτώση στην τουριστική κίνηση αλλά και η τάση του κόσμου για περιορισμό της διάρκειας παραμονής και των εξόδων του σε έναν προορισμό (φαγητό και αγορές). Οι τιμές στα καταλύματα της περιοχής είναι μειωμένες ως 15% από πέρυσι, ενώ «και οι περυσινές ήταν συγκρατημένες», όπως λέει, ξεκινώντας από 75 ευρώ (για ένα δίκλινο με πρωινό) στα ξενοδοχεία Γ΄ κατηγορίας και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, 80-85 ευρώ στα Β΄ κατηγορίας και 100-120 ευρώ για τα Α΄ κατηγορίας. Για τις καθημερινές (από Δευτέρα ως Παρασκευή) η Ενωση σε συνεργασία με το Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων έχει ξεκινήσει μια πολιτική προσφορών με τιμές που στα καταλύματα κυμαίνονται περί τα 70 ως 85 ευρώ και συμπεριλαμβάνει την κάρτα εισόδου στο χιονοδρομικό κέντρο.
Εναλλακτικές διαδρομές όπου υπάρχουν μπλόκα
* Μπορεί αρκετά μπλόκα να «έσπασαν» το περασμένο 48ωρο, εν τούτοις αυτό δεν σημαίνει ότι η κίνηση στους εθνικούς δρόμους είναι απλή υπόθεση, καθώς αρκετές εστίες των αγροτικών κινητοποιήσεων ενδέχεται να συνεχίσουν τους αποκλεισμούς.
* Οσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν ως την Αράχοβα- και εφόσον το μπλόκο του Κάστρου παραμείνει στη θέση του- θα ακολουθήσουν την εκτροπή της κυκλοφορίας, η οποία γίνεται στο 85ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού κοντά στη Θήβα- και θα συνεχίσουν μέσω Αλιάρτου και Λιβαδειάς για τον προορισμό τους. Ουσιαστικά, η χιλιομετρική διαφορά σε σχέση με την κανονική διαδρομή είναι μάλλον μικρή.
* Η κυκλοφορία των οχημάτων για τη Λαμία- εφόσον το μπλόκο του Κάστρου εξακολουθήσει να υπάρχει- γίνεται μέσω Ακραιφνίου, Κόκκινου και Μαρτίνου. Η παράκαμψη δεν είναι μεγαλύτερη από 25 χλμ. και είναι απόσταση μόλις επτά-οκτώ χλμ. μεγαλύτερη από την κανονική πορεία της εθνικής οδού. Από το Μαρτίνο και ως τις Μικροθήβες η κυκλοφορία προς την Κεντρική Ελλάδα διεξάγεται κανονικά και έτσι όσοι ταξιδέψουν για τη Δυτική Θεσσαλία, και συγκεκριμένα για το Περτούλι και τη Λίμνη Πλαστήρα, δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα.
* Αντίθετα, όσοι συνεχίσουν προς Βορρά, λόγω του μπλόκου των Μικροθηβών, θα χρειαστεί να ακολουθήσουν την εκτροπή της κυκλοφορίας που γίνεται μέσω Αλμυρού και Αϊδινίου (περίπου 5 χλμ.), ενώ σε περίπτωση που κλείσει και ο παράδρομος αναγκαστικά το ταξίδι θα γίνει μέσω Νέας Αγχιάλου και Βόλου, με μια παράκαμψη σχεδόν 40 χλμ. Αν όμως ο προορισμός είναι το Πήλιο, δεν θα υπάρξει πρόβλημα.
* Η πορεία για τη Θεσσαλονίκη δεν θα είναι δύσκολη, καθώς τόσο από το μπλόκο της Νίκαιας όσο και από του Πλατύκαμπου οι παρακάμψεις που χρησιμοποιούνται διαρκούν ελάχιστα λεπτά. Αντίθετα, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν όσοι ταξιδέψουν από Λάρισα προς Κοζάνη, σε περίπτωση που το μπλόκο του Τυρνάβου εξακολουθεί να υπάρχει. Θα χρειαστεί να ακολουθήσουν την πορεία της παλιάς εθνικής οδού Ελασσόνας- Τυρνάβου και να κάνουν 45 χλμ. σε ιδιαίτερα παλιό και δύσκολο οδικό δίκτυο.
* Το επόμενο πρόβλημα θα υπάρχει μόνο στον Προμαχώνα και θα αφορά όσους ταξιδέψουν προς Μπάνσκο ή Σαντάνσκι. Για το πρώτο είναι προτιμητέα η διαδρομή μέσω Εξοχής Δράμας και για το δεύτερο μέσω ΕυζώνωνΣτρώμνιτσας και Πετριτσίου.
Αναρτήθηκε από greeceland

http://molibixarti.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...