powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

«Ευθύνες των αμερικανών τραπεζών στην ελληνική κρίση»

Συνέντευξη Γ. Παπανδρέου στο CNN
Τις ευθύνες των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη δημοσιονομική κρίση της Ελλάδας επισημαίνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, η οποία θα μεταδοθεί σήμερα.

Δεν αποκλείει δε η Ελλάδα να καταφύγει σε ένδικα μέσα.
Στρος - Καν: Αν ήμουν Έλληνας, πιθανότατα θα διαδήλωνα
Εν τω μεταξύ, την πεποίθησή του ότι το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας θα επιτύχει και η Ελλάδα θα βγει από την οικονομική κρίση, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ , Ντομινίκ Στρος Καν.
Σημειώνει επίσης πως κατανοεί τις αντιδράσεις των πολιτών, προσθέτοντας πως αν ήταν μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, πιθανότατα θα διαδήλωνε κι εκείνος με τον ίδιο τρόπο.
Τονίζει, ωστόσο, πως αν οι Έλληνες «θέλουν να αποφύγουν να έχουν προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλουν προσπάθεια τώρα».
Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ, υπογραμμίζει: «δεν είμαστε αστυνομικοί. Είμαστε περισσότερο γιατροί. Οταν είσαι άρρωστος, καλείς τον γιατρό να σε βοηθήσει. Βέβαια, δεν σου αρέσει αυτό που σου λέει ο γιατρός. Ο γιατρός σου δίνει φάρμακο. Στη δική μας περίπτωση δίνουμε χρήματα, και συγχρόνως σου λέμε: πρέπει να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου. Αν δεν αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, όσο φάρμακο και να πάρεις, δεν θα σε κάνει καλά».
Όπως εξηγεί, «μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπάρχει σίγουρα ένα πρόβλημα στη διατηρησιμότητα χρέους στις περισσότερες χώρες, όχι μόνον στην Ελλάδα», επισημαίνοντας πως «η Ελλάδα είναι μία σημαντική περίπτωση, επειδή ήδη ξεκίνησε με ένα τεράστιο χρέος, ενώ άλλες χώρες ξεκίνησαν με μικρότερο. Αλλά το πρόβλημα υπάρχει παντού».
Εκτιμά δε πως υπήρξαν καθυστερήσεις, σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας. «Είμαι πεπεισμένος ότι αν το πρόβλημα είχε διευθετηθεί τον Φεβρουάριο, θα ήταν λιγότερο δαπανηρό», αναφέρει.
Υποστηρίζει, τέλος, πως το ΔΝΤ ζήτησε εξαρχής μεγαλύτερης διάρκειας πρόγραμμα, λιγότερο οδυνηρό, καθώς και πως έγιναν προσπάθειες να δανείσουν όλοι με το ίδιο επιτόκιο όπως το ΔΝΤ, «αλλά δεν πετύχαμε».
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...