powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δύο ¨κανόνια¨ και ξεπούλημα σκαφών αναψυχής

Πουλάνε όσο - όσο για να γλιτώσουν το τεκμήριο. Γέμισαν τα πάρκινγκ με δεκάδες μεταχειρισμένα σκάφη


Του Γιώργου Ανδρή

Μετά τα κανόνια που έχουν «σκάσει» στον κλάδο του αυτοκινήτου, αλαλούμ επικρατεί και στην αγορά σκαφών αναψυχής καθώς η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες από την 1η Ιουλίου αλλά και η επιβολή τεκμηρίων διαβίωσης έπληξε καίρια τις πωλήσεις σκαφών αναψυχής ενώ η εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα οδήγησε αρκετούς ιδιοκτήτες είτε να το παροπλίσουν είτε να αναζητούν αγοραστή για να το «ξεφορτωθούν».
«Κανόνια»
Τα κανόνια πλέον έκαναν την εμφάνισή τους και στην αγορά σκαφών. Σύμφωνα με πληροφορίες ιδιοκτήτης μονάδας σκαφών στην περιοχή της Πρέβεζας «εξαφανίστηκε» αφήνοντας πολύ μεγάλα χρέη προς τις τράπεζες αλλά και τους προμηθευτές του (εισαγωγικές εταιρείες σκαφών και εξωλέμβιων μηχανών). Οπως αναφέρουν στην «Η» στελέχη της αγοράς το θέμα που έχει προκύψει με τον συγκεκριμένο αντιπρόσωπο θεωρείται αδιανόητο καθώς ουδέποτε είχε δώσει το παραμικρό δικαίωμα σε κανέναν και ήταν άκρως τυπικός στις υποχρεώσεις του, τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2010.Ακόμη ένας αντιπρόσωπος σε νησί των Δωδεκανήσων προσπαθεί να σώσει την επιχείρηση του από τα χρέη και, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ερχόμενων ημερών αναμένεται να τον επισκεφθούν εκ νέου δικαστικοί επιμελητές για να προβούν σε κατάσχεση της περιουσίας του.
Όμως τα δεδομένα τόσο από το νέο φορολογικό καθεστώς τόσο και από την εκτίναξη των τιμών των καυσίμων άλλαξε τελείως τα δεδομένα στην αγορά σκαφών με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες στρεβλώσεις με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στην «Η» στελέχη της αγοράς: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή αντιπρόσωπος, έμπορος, πάρκινγκ σκαφών που να μην έχει δεκάδες μεταχειρισμένα σκάφη προς πώληση καθώς οι ιδιοκτήτες τους επιθυμούν να τα «ξεφορτωθούν» εξαιτίας της εκτίναξης του κόστους χρήσης αλλά και του φόβου των τεκμηρίων».
Στη κορυφή της λίστας των ιδιοκτητών που επιθυμούν να τα πουλήσουν βρίσκονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι Δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να καλύψουν το τεκμήριο διαβίωσης που έχει επιβληθεί. Ωστόσο η ξαφνική διάθεση προς πώληση εκατοντάδων μεταχειρισμένων σκαφών αναψυχής έχει «παγώσει» την αγορά των καινούριων καθώς οι λιγοστοί υποψήφιοι αγοραστές που υπάρχουν επιδιώκουν να βρουν την μεγάλη ευκαιρία στα σκάφη από δεύτερο χέρι. Κάποιοι ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής δεν διστάζουν ακόμη και να πουλήσουν σε άκρως εξευτελιστικές τιμές τα σκάφη αναψυχής τους ώστε να μην τα δηλώσουν στις φορολογικές τους δηλώσεις του 2010 καθώς θα πρέπει να καταβάλουν αρκετά χρήματα εξαιτίας των τεκμηρίων διαβίωσης.
Εξαρση κλοπών
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που γνωρίζει μεγάλη έξαρση τον τελευταίο μήνα αφορά στην κλοπή εξωλέμβιων μηχανών από σχεδόν όλες τις μαρίνες της περιφέρειας, από πάρκινγκ αλλά και από τα σπίτια ιδιωτών. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η έξαρση των κλοπών οφείλεται κυρίως στο υψηλό κόστος επισκευής των μηχανών θαλάσσης με καινούρια ανταλλακτικά και αυτή τη στιγμή υπάρχει τεράστια ζήτηση μεταχειρισμένων ανταλλακτικών ώστε να μειωθεί το κόστος επισκευής.
Ο εξουσιοδοτημένος έμπορος της Mercury, Mercruiser της Κορίνθου και ιδιοκτήτης μονάδας κ. Αν. Κυριακούδης αναφέρει στην «Η»: «Η αύξηση του κόστους χρήσης των σκαφών έχει οδηγήσει πολλούς πελάτες στη μείωση της χρήσης τους ενώ δεν είναι και λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες οι κάτοχοι επιθυμούν να τα πουλήσουν όσο-όσο. Από την άλλη, οι κάτοχοι σκαφών όταν επισκέπτονται το κατάστημά μου για το τακτικό σέρβις της μηχανής τους επιθυμούν φθηνό σέρβις να που περιλαμβάνει τα απολύτως απαραίτητα ενώ ακόμη κι όταν κάποιο εξάρτημα της μηχανής είναι μεταξύ φθαρμένο δεν το αντικαθιστούν βάζοντας σε κίνδυνο να μείνουν ακυβέρνητοι στη μέση της θάλασσας...».
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...