powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Στο «κόκκινο» όλη η Ευρώπη, τριγμοί και σε Ισπανία

Σοβαρές απώλειες σημειώνουν όλα τα διεθνή χρηματιστήρια ενώ κάτω από το 1 δολάριο και 22 σεντς υποχώρησε η ισοτιμία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού, λόγω των φόβων που προκαλεί η ένταση στις σχέσεις της Βόρειας με τη Νότια Κορέα, αλλά και η ανάληψη του ελέγχου ισπανικής περιφερειακής τράπεζας από την κεντρική τράπεζα της Ισπανίας. Στην Αθήνα ο Γ.Δ. του ΧΑΑ έκλεισε προ ολίγου υποχωρώντας κατά 3,46% ενώ ο τζίρος περιορίζεται στα 74,22 εκατομμύρια ευρώ. Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση «με την υπευθυνότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση αλλά και την αλληλεγγύη την οποία εκφράζουν οι ευρωπαίοι εταίροι», εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, σε ομιλία του στο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Βρυξελλών. Ο κ. Ρόμπεϊ είπε ότι με τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την ελληνική οικονομία δημιουργήθηκε ένα «δίχτυ προστασίας» που δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα «να βάλει τάξη στα του οίκου της».
«Με τις αποφάσεις μας επιδείξαμε σύνεση και θάρρος», δήλωσε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η εξεύρεση λύσης για την ελληνική κρίση υπήρξε χρονοβόρα και ο συντονισμός ένα δύσκολο εγχείρημα.
Συνοψίζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης ο κ. Ρόμπεϊ υποστήριξε ότι η ΕΕ έπραξε το καθήκον της, καθώς «ο κίνδυνος εξάπλωσής της είναι σοβαρός και συνιστά μια σημαντική απειλή για το ευρώ [EUR=X]».
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τόνισε πως «η ΕΕ αγόρασε χρόνο με αυτές τις αποφάσεις για περισυλλογή και δράση και τώρα είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε αυτό το χρόνο με τον κατάλληλο τρόπο».
Εκρηκτικό κοκτέιλ με πρώτη ύλη τους φόβους για το ισπανικό τραπεζικό σύστημα αλλά και την απειλή πολέμου που πλανάται πάνω από την κορεατική χερσόνησο απειλεί ευθέως την ισοτιμία του ευρώ, τις μετοχές των τραπεζών πανευρωπαϊκά και βεβαίως την ομαλή εκτέλεση του σχεδίου διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η ώρα των περικοπών σημαίνει σήμερα Δευτέρα για τη Δανία και την Ιταλία, ενώ οι κοινοτικοί ιθύνοντες επιχειρούν με δηλώσεις τους να κατευνάσουν τους φόβους για τη σταθερότητα του ευρώ.
Ανησυχία από το ΔΝΤ
Πάντως, στο ΔΝΤ παραμένει η ανησυχία σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Αμφιβολίες τόσο για την ικανότητα της χώρας μας να αποπληρώσει το χρέος της όσο και για το αν η ΕΕ θα τηρήσει την υπόσχεση για βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση εξέφρασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Οι ανησυχίες στις αγορές θα διατηρούνται μέχρι να αρθούν αυτές οι αμφιβολίες, τόνισε ο Μπλανσάρ σε συνέντευξή στην εφημερίδα La Tribune «Οι αγορές αναρωτιούνται εάν η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της ή όχι», ανέφερε. «Δεδομένης της συμπεριφοράς των ελληνικών κυβερνήσεων στο παρελθόν, οι αβεβαιότητές τους είναι κατανοητές».
Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να παράσχει τα χρήματα που έχει υποσχεθεί στην ελληνική κυβέρνηση.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ εκτίμησε πάντως ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν χρειάζεται να λάβουν τόσο δραστικά μέτρα όπως η Ελλάδα και ότι είναι αρκετό το ποσό του 1 τρισ. δολαρίων που διατίθεται από την Ευρώπη και το ΔΝΤ για τη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών.
Υποβαθμίσεις ελληνικών τραπεζών
Στη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας για επτά τράπεζες προχώρησε η JP Morgan. Ταυτόχρονα, για ορισμένες από αυτές, ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης μείωσε και την τιμή στόχου. Πρόκειται για τις Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Κύπρου, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ATEbank.
Συνεχίζεται η πολύ μεγάλη πτώση του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τις απώλειες να ξεπερνούν το 3,5%, ακολουθώντας το κλίμα στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Οι επενδυτές προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω φόβων για την κρίση χρέους στις οικονομίες της ευρωζώνης, την κατάσταση του τραπεζικού κλάδου, αλλά και την ένταση στην κορεατική χερσόνησο.


http://www.athina984.gr/node/100486

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...