powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ακίνητα: Δωρεάν ρεύμα με φωτοβολταϊκά στις ταράτσες

Χιλιάδες ιδιοκτήτες ενδιαφέρονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ. Ειδικό πρόγραμμα από το Τ.Τ.


Επενδύσεις 12 δισ. ευρώ αναμένεται να γίνουν μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια στις ταράτσες των κτηρίων για την εγκατάσταση φωτοβολταiκών πάνελ.

Χιλιάδες ιδιοκτήτες έχουν εκδηλώσει ήδη το ενδιαφέρον τους για να κάνουν τις ταράτσες τους πράσινες και να εξοικονομήσουν μεγάλα ποσά που μπορούν και να ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ τον χρόνο από την κατανάλωση ενέργειας ενώ οι τράπεζες έχουν αρχίσει ήδη να διαμορφώνουν πακέτα «πράσινων δανείων». Η εγκατάσταση δεν απαιτεί υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, και χρειάζεται μόνο άδεια από την Πολεοδομία. Η τιμή πώλησης της παραγόμενης ηλιακής ενέργειας στο δίκτυο θα είναι πενταπλάσια απ΄ ό,τι ένα νοικοκυριό αγοράζει σήμερα το ρεύμα από τη ΔΕΗ, και καθορίζεται στα 55 λεπτά / κιλοβατώρα.
Συμψηφισμός
Για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο θα γίνεται συμψηφισμός με την ενέργεια που παράγει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του. Τα χρήματα δηλαδή θα πιστώνονται ανά δίμηνο στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ και ο ενδιαφερόμενος που στην περίπτωση της πολυκατοικίας θα είναι λογικά ο διαχειριστής, θα μπορεί να τα εισπράξει είτε μέσω ενός τραπεζικού λογαριασμού, είτε απευθείας από το κατάστημα της ΔΕΗ.
Υπολογίζεται ότι η αγορά και εγκατάσταση ενός μέσου συστήματος, ισχύος 5 KW που καταλαμβάνει 80 τ.μ. χώρου στην ταράτσα, στοιχίζει 25.000 ευρώ. Το σύστημα αποφέρει ετήσια έσοδα στον κάτοχό του 3.575 ευρώ, και το πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει μέσω του συμψηφισμού, κατατίθεται σε ένα τραπεζικό λογαριασμό του κατόχου. Επομένως η απόσβεση του κόστους εγκατάστασης θα γίνει σε περίπου 7 χρόνια.
Η διαδικασία για την σύνδεση και έναρξη παραγωγής του θα διαρκεί, σύμφωνα με το υπουργείο, όχι πάνω από 70 ημέρες Δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 3 εκατομμύρια κτήρια, εκ των οποίων τα μισά περίπου είναι μονοκατοικίες, εκτιμάται ότι εφόσον υπάρξει μαζική ανταπόκριση του κοινού στο πρόγραμμα, μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε στέγες και ταράτσες μέχρι και 400 MW φωτοβολταϊκών. Παρά την κρίση, στον χορό αρχίζουν να μπαίνουν οι τράπεζες. Μέσα στην εβδομάδα το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ανακοίνωσε πρόγραμμα που απευθύνεται σε ιδιοκτησίες 50-100 τ.μ. ταράτσας.
Ο τρόπος
Η τράπεζα αναλαμβάνει τη μελέτη και τον σχεδιασμό της τεχνικής λύσης που θα υιοθετηθεί και παρέχει δάνεια χωρίς καμία υποθήκη και προσημείωση επί του ακινήτου. Το δίκτυο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα δέχεται αιτήσεις για το πρόγραμμα από την 1η Ιουνίου 2010 και ο ρυθμός υλοποίησής του θα εξαρτηθεί από το χρόνο έναρξης ισχύος τού σχετικού υπό ψήφιση νομοσχεδίου του ΥΠΕΚΑ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...