powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Οι Αφροδίτες της ΔΙ.ΑΣ

Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com
Φωτογραφίες Motionteam, Γιάννης Μωυσιάδης
Είναι 21 χρονών, υπηρετεί εδώ και λίγους μήνες στην αστυνομία και κλήθηκε να εργαστεί σε μία από τις πλέον μάχιμες υπηρεσίες, με υψηλό δείκτη επικινδυνότητας, την ομάδα ΔΙ.ΑΣ.
“Το πρώτο μου περιστατικό ήταν η ληστεία στο σούπερ μάρκετ στον Εύοσμο, με τον κακοποιό που πέταξε εναντίον μας χειροβομβίδα και έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών. Φοβήθηκα, δεν μπορώ να πω ψέματα, αλλά είναι στο χέρι μας να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε για τα γραφεία αλλά για τον δρόμο”.
Η 21χρονη Θάλεια μαζί με την 30χρονη συνάδελφό της Γεωργία είναι δύο από τις έξι γυναίκες αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη. Κυκλοφορούν στις περιοχές του Ευόσμου και των Αμπελοκήπων, που είναι χαρακτηρισμένες από τις πλέον εγκληματογόνες του πολεοδομικού συγκροτήματος. Πίσω από την ομορφιά τους διακρίνεις ότι πρόκειται για δυναμικές γυναίκες, που μάχονται για να ανατρέψουν τη φήμη που κυκλοφορεί ακόμη και στο εσωτερικό της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες αστυνομικοί είναι μόνον για τα γραφεία.
“Από τις πρώτες μέρες δράσης της ομάδας έχουμε επιτυχίες, πολλές προσαγωγές, συλλήψεις. Συνεισφέρουμε, όσο μπορούμε, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας”, επισημαίνει η 30χρονη Γεωργία. “Αισθάνομαι ότι προσφέρω όταν είμαι στον δρόμο. Κύριος στόχος μας είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας”, συμπληρώνει η συνάδελφός της. Και οι δύο εντάχθηκαν στη νέα ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., προερχόμενες από πεζές περιπολίες. “Και αυτή είναι πολύ μάχιμη υπηρεσία, είσαι διαρκώς απέναντι στο έγκλημα”, επισήμαναν στη “ΜτΚ”.
Η αποτελεσματικότητα της νεοσύστατης ομάδας, που κλείνει ήδη δύο μήνες στη Θεσσαλονίκη, ικανοποιεί τις δύο γυναίκες αστυνομικούς, οι οποίες, όπως λένε, βλέπουν τον κόσμο να χαμογελά όταν τις αντικρίζει. “Αισθάνονται ασφαλείς όταν βλέπουν τα δίκυκλα. Εκτός από την προληπτική αστυνόμευση η επέμβαση στα περισσότερα περιστατικά είναι άμεση λόγω της δυνατότητας των μηχανών να φτάσουν έγκαιρα στα σημεία”, επισήμανε η 21χρονη. “Είχα αποφασίσει να βρίσκομαι στον δρόμο, γι’ αυτό και μου αρέσει αυτό που κάνω”, τονίζει η συνάδελφός της.
“Οι άντρες είναι περήφανοι”
Οι δύο γυναίκες αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ. και οι ακόμη τέσσερις που υπηρετούν στην ίδια ομάδα της Θεσσαλονίκης περιβάλλονται από δεκάδες άνδρες. Άλλωστε και οι ίδιες που μίλησαν στη “ΜτΚ” έχουν “δίδυμα” στις μοτοσικλέτες τους άνδρες αστυνομικούς. “Μας επικροτούν γι’ αυτό που κάνουμε, βλέπουν την αποφασιστικότητά μας. Πολλές φορές είναι περήφανοι για μας”, τονίζει η 30χρονη. “Όταν βρίσκεσαι σε μία υπηρεσία και αποδεικνύεις στην πράξη ότι μπορείς να είσαι ισάξια με αυτούς, για ποιον λόγο θα είχαν πρόβλημα; Δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι με αντιμετώπισαν υποτιμητικά”, συμπλήρωσε η 21χρονη.
Ο προβληματισμός όμως και στις δύο παραμένει, όταν έρθει η ώρα να κάνουν οικογένεια. Είναι δυνατόν να συνδυαστεί μία μάχιμη θέση στην αστυνομία με το οικογενειακό καθήκον; “Θα μπορέσουμε να τα βγάλουμε πέρα και σ’ αυτό”, απάντησαν και οι δύο.
Η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. είναι παντού
Είναι κοινώς αποδεκτό πως με την ενεργοποίηση της ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης όλες οι γειτονιές στη Θεσσαλονίκη επιτηρούνται από δεκάδες μοτοσικλέτες. Τα πρώτα συμπεράσματα από τη λειτουργία της νέας ομάδας κρίνονται ιδιαίτερα θετικά, καθώς σε πολλές περιοχές, ειδικά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, οι δείκτες εγκληματικότητας παρουσιάζονται βελτιωμένοι. Παράλληλα, θεωρείται θετικό το γεγονός ότι η έντονη αστυνόμευση λειτουργεί αποτρεπτικά για τους κακοποιούς.
Ενδεικτικά, στον πρώτο μήνα της λειτουργίας της ΔΙ.ΑΣ., τον Απρίλιο, στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 2.975 έλεγχοι, 1.080 συνδρομές σε άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και 225 προσαγωγές υπόπτων, εκ των οποίων 114 άτομα συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα.
“Το ζήτημα είναι να ενισχύεται αυτή η ομάδα. Να μην ατονήσει ύστερα από λίγους μήνες το συγκεκριμένο μέτρο που έχει ήδη θετικά αποτελέσματα”, σχολιάζουν ανώτεροι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι μελετούν τα στοιχεία μετά την ενεργοποίηση της συγκεκριμένης ομάδας. Άλλωστε ήδη σχεδιάζεται η επέκταση του μέτρου και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπου έχουν αυξηθεί επικίνδυνα περιστατικά ληστειών, διαρρήξεων και κλοπών.

http://www.makthes.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...