powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Ο ΑΘΛΟΣ ΤΗΣ ΦΟΥΛΑΜ!




ΑΠΟ:ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΧΟ

Όλα άρχισαν το 1997 όταν η Φούλαμ ήταν στα πρόθυρα της αφάνειας και ταλαιπωρημένη από τα χρέη έψαχνε έναν σωτήρα! Τότε, ο Mohamed Al Fayed ανέλαβε την ομάδα και υποσχέθηκε στους φίλαθλους την επιστροφή της στην ελίτ του αγγλικού ποδοσφαίρου, εντός πέντε ετών !!!


Αρχικά ο Αλ Fayed είχε να διαβεί ένα δύσκολο μονοπάτι μέσα από χαμηλότερες κατηγορίες μέχρι το 2001 ,όπου η ομάδα του εξασφάλισε μια θέση στην Premier League σπάζοντας το ρεκόρ πόντων τη 1ης κατηγορίας της Αγγλίας!
Η ευημερία της Φούλαμ στο πλαίσιο της προεδρίας του Al Fayed αντικατοπτρίζεται στην αρχή από την ανάπτυξη του oμίλου εκτός αγωνιστικού χώρου. Η κατασκευή ενός εκπληκτικού προπονητικού κέντρου δίνει στον προπονητή και το προσωπικό της ομάδας εξαιρετικές εγκαταστάσεις για να εργαστούν και η ανάπλαση του Craven Cottage δίνει στους οπαδούς ένα σπίτι για το οποίο θα είναι επιτέλους υπερήφανοι.

Παρά τα σημαντικά επιχειρηματικά συμφέροντα του, ο πρόεδρος διατήρησε τον έλεγχο της Φούλαμ και μάλιστα το καλοκαίρι του 2007 δαπάνησε 50 περίπου εκατομμύρια ευρώ για μεταγραφές όπως οι Γκέρα, Χάνγκελαντ και Ζαμόρα.



Όμως τον Ιανουάριο του 2008 η ομάδα βρισκόταν στο χείλος του υποβιβασμού. Τότε ο πρόεδρος είχε τη λαμπρή ιδέα να αναθέσει την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Roy Hodgson. Πολλοί κατέκριναν τον πρόεδρο για αυτή την επιλογή του, καθώς ο Hodgson για τους Άγγλους ήταν ένας γυρολόγος προπονητής που η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα. Αυτό το πίστευαν γιατί ποτέ δεν είχε κατάφερε να πετύχει κάτι με αγγλικές ομάδες (προπονητής των Μπρίστολ Σίτι και Μπλάκμπερν ) και γιατί ήταν προπονητής σε ομάδες της Σουηδίας(Halmstad, Örebro , Malmö FF ), της Ελβετίας(Neuchâtel Xamax, Grasshopper , Εθνική ομάδα Ελβετίας),της Δανίας(Copenhagen), της Νορβηγίας(Viking),της Ιταλίας(Ιnter,Udineze) καθώς και στις εθνικές ομάδες της Φιλανδίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για υποβιβασμό η Φούλαμ με τον νέο της μαέστρο της στον πάγκο, κατέγραψε ένα απίστευτο σερί αποτελεσμάτων και στο τέλος κατάφερε να εξασφαλίσει την παραμονή της στην Premier League !


Αυτή ήταν όμως μόνο η αρχή για τον Hodgson… Την περσινή χρονιά κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στη κατάκτηση της 7ης θέσης του πρωταθλήματος με 56 βαθμούς και να της εξασφαλίσει μια θέση στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.




Την φετινή χρονιά όμως ο προπονητής και οι παίκτες κατάφεραν το ακατόρθωτο!Κάνοντας μια τρελή πορεία από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα και δίνοντας συνολικά 63 ΑΓΩΝΕΣ, η Φούλαμ κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείοντας ομάδες όπως η Σαχτάρ, Γιουβέντους, Βόλσμπουργκ και το Αμβούργο !



Στον τελικό αντιμετώπιζε την Ατλέτικο Μαδρίτης από την οποία έχασε με 2-1, όμως η ήττα αυτή αν και στεναχώρησε λίγο τους φιλάθλους της , δεν ήταν ικανή να εκμηδενίσει τον άθλο της αγγλικής ομάδας!

Χαρακτηριστικά ο προπονητής της ομάδας δήλωσε μετά την ήττα: <<Είναι μια πικρή απογοήτευση για εμάς γιατί πίστευα πως αξιζαμε να πάμε στην διαδικασία των πέναλτι,αλλά τελικά δεν ήταν γραφτό!Όμως και πάλι είμαι απίστευτα υπερήφανος για τους παίκτες μου ακόμα και μετά την ήττα γατί για εμάς είναι ένα μεγάλο επίτευγμα.Όλοι θέλουν βέβαια να τερματίσουν πρώτοι,όμως εγώ έχω να πω,πως τερματίζοντας δεύτεροι μετά απο 63 παιχνίδια σε αυτό το επίπεδο είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να είμαστε υπερήφανοι! >>. Όσο για τις φήμες περί ενδιαφέροντος άλλων ομάδων δήλωσε:<<Είμαι πλήρως αφοσιωμένος στη Φούλαμ για όσο διάστημα βρίσκομαι εδώ. Έχω ακόμα συμβόλαιο και δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την παρουσία μου στην ομάδα>>

Τα αποτελέσματα αυτής της ξέφρενης πορείας ήταν η βράβευση του Hodgson ως καλύτερου προπονητή στην Αγγλία,η διεθνής καταξίωση της Φούλαμ(η οποία πλέον αποτελεί παράδειγμα για κάθε μικρομεσαία ευρωπαική ομάδα) καθώς και η κατάληψη της 12ης θέσης του αγγλικού πρωταθλήματος!

Βέβαια με έναν πρόεδρο σαν τον Al Fayed(ο οποίος μέχρι στιγμής έχει ξοδέψει 300 εκατ.ευρώ για την ομάδα) και με έναν προπονητή σαν τον Hodgson το μέλλον για αυτή τη ομάδα προβλέπεται ακόμα καλύτερο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...