powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κραυγή αγωνίας των γιατρών του νοσοκομείου Κιλκίς: Θα πεθάνουν άνθρωποι!

Μπροστά στο δίλημμα ποιος ασθενής θα ζήσει ή θα πεθάνει βρίσκονται καθημερινά οι γιατροί του νοσοκομείου Κιλκίς, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής του συστήματος υγείας.
Της Μαρίας Καραούλη

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε η καρδιολόγος κ. Σταμπουλή στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε η νομαρχία για τα προβλήματα υγείας του Κιλκίς: “Βρεθήκαμε πρόσφατα μπροστά στο δίλημμα ποιον ασθενή να σώσουμε, αφού στο νοσοκομείο από τους δύο βηματοδότες λειτουργεί μόνο ο ένας. Ο δεύτερος ασθενής έπρεπε να διακομιστεί στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας εμείς οι γιατροί το ρίσκο αν θα προλάβει να φθάσει...”.
Η αγωνία των γιατρών του Κιλκίς καταγράφηκε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στην ημερίδα με τις φράσεις “είμαστε στο σημείο μηδέν”, “θα πεθάνει κόσμος”, “καταλήξαμε να είμαστε κέντρο διακομιδών προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης”. “Φθάσαμε στο μη περαιτέρω”, τόνισε στη “Μ” η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κιλκίς Λέτα Ζωτάκη, προσθέτοντας ότι “η κατάσταση έχει αφεθεί πλέον στη φιλοπατρία των γιατρών. Δεν είναι δυνατόν να μπαίνουμε στο δίλημμα ποιος ασθενής θα σωθεί και ποιος όχι, δεν είμαστε θεοί, αλλά γιατροί που ζητούν κανονικές συνθήκες για να περιθάλψουν ανθρώπους”.
Η έλλειψη προσωπικού είναι το μείζον πρόβλημα, όπως και η περικοπή των εφημεριών. Το νοσοκομείο Κιλκίς ανήκει στα περιφερειακά νοσηλευτικά ιδρύματα και ως εκ τούτου εφημερεύει όλες τις ημέρες του μήνα. Με τα σημερινά δεδομένα εφημερίες, και μάλιστα απλήρωτες, γίνονται τις μισές ημέρες του μήνα. Αν κάποιος ασθενής χρειαστεί αξονικό τομογράφο μετά το μεσημέρι τις ημέρες που δεν εφημερεύει το νοσοκομείο, θα πρέπει να μεταφερθεί στη Θεσσαλονίκη. Αν κάποιος ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί, θα είναι τυχερός αν βρεθεί γιατρός να τον χειρουργήσει.
“Η υπουργός Υγείας, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, δήλωσε ρητά ότι θα προσληφθούν πανελλαδικά 2.000 γιατροί. Ως τώρα δεν έχει γίνει καμιά πρόσληψη. Το ουρολογικό τμήμα μας δεν λειτουργεί ούτε το μικροβιολογικό. Για ποια περίθαλψη μιλάμε; Απλώς στέλνουμε τους ανθρώπους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και αν είναι τυχεροί θα ζήσουν”, επισημαίνει η κ. Ζωτάκη.
Κτίριο φάντασμα
Το 2006 θα έπρεπε να είχε τεθεί σε λειτουργία η επέκταση του νοσοκομείου. Εγκαινιάστηκε τρεις φορές, όμως σήμερα ρημάζει και οι μόνοι “ασθενείς” του είναι τα πουλιά που έχουν κάνει τις φωλιές τους στις κενές αίθουσες.
“Ξοδεύτηκαν 8.500.000 ευρώ για να κατασκευαστούν 14 χειρουργικές αίθουσες στην επέκταση του νοσοκομείου για έναν νομό που δεν χρειάζεται τέτοια υποδομή”, καταγγέλλει στη “Μ” ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του νοσοκομείου Παναγιώτης Τσαχουρίδης και προσθέτει: “Το υπάρχον κτίριο του νοσοκομείου κτίστηκε το 1935 και ανακαινίστηκε το 1955. Σήμερα είναι ένα παλιό κτίσμα. Τα χρήματα που δόθηκαν για τη νέα πτέρυγα, που δεν λειτούργησε ποτέ, θα μπορούσαν να εκσυγχρονίσουν το υπάρχον. Η σπατάλη όμως έτσι κι αλλιώς οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση...”
Το νοσοκομείο διαθέτει 90 κλίνες, οι οποίες διανέμονται ανά 8-10 σε κάθε θάλαμο νοσηλείας, όπου περιθάλπονται ασθενείς με διαφορετικές παθήσεις.
Γιατρός όποτε υπάρχει
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες δομές υγείας του νομού. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαχουρίδης, στα αγροτικά ιατρεία γιατρός εμφανίζεται κάθε δύο ή τρεις μήνες. Τα κέντρα υγείας λειτουργούν όποτε είναι δυνατόν να στελεχωθούν από γιατρούς του νοσοκομείου.
Για άλλη μια φορά οι φορείς και ο νέος διοικητής του νοσοκομείου κ. Χατζηκρανιώτης αναγνώρισαν την κατάσταση και υποσχέθηκαν στους γιατρούς και στους νοσηλευτές ότι θα συνεργαστούν για να επιλύσουν τουλάχιστον όσα προβλήματα είναι θέμα ορθολογικής διαχείρισης σε επίπεδο νομού.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ 'ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...