powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

400 εκ.ευρω χρωστούν οι φαρμακοβιομηχανίες στο Ελληνικό Δημόσιο...κι'ομως κάνεις δεν τους τα ζητάει

Ανείσπρακτα παραμένουν 400 εκατομμύρια ευρώ που οφείλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες στα ασφαλιστικά ταμεία. Αν και τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται στο «κόκκινο», η είσπραξη του περιβόητου «rebate» εκκρεμεί από το 2006. Το ποσό αφορά ποσοστό 3% επί των πωλήσεων φαρμάκων, το οποίο υποχρεούνται να επιστρέφουν κάθε χρόνο οι εταιρείες στα Ταμεία.

Το μέτρο θεσμοθετήθηκε πριν από τέσσερα χρόνια, με την κατάργηση της «λίστας». «Η πολιτεία πρέπει να φροντίσει άμεσα για την είσπραξή του και να διπλασιάσει το ποσοστό επιστροφής των φαρμακευτικών εταιρειών, από το 3% στο 6%, όπως προβλέπει ο νόμος 3457 του 2006», επισημαίνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) κ. Δημήτρης Βαγιωνάς.
Ο κ. Βαγιωνάς εκτιμά ότι η επαναφορά της «λίστας» και η μείωση των τιμών των φαρμάκων δεν θα έχουν μόνιμο αποτέλεσμα, εάν δεν συνοδευτούν από σειρά άλλων μέτρων: «Το 1997 η τιμή όλων των φαρμάκων μειώθηκε κατά 21%, με την κατάργηση των υπέρ τρίτων κρατήσεων. Η μείωση της συνολικής δαπάνης που ακολούθησε, εξανεμίστηκε μέσα σε έξι μήνες».
Για να έχουν διάρκεια τα μέτρα -σημειώνει- πρέπει, να γίνει άμεση μηχανοργάνωση των Ταμείων και των νοσοκομείων.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ τονίζει ότι στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών καταλήγει το 63,8% της αξίας του φαρμάκου. Κάνει λόγο για «αφανή κέρδη» της φαρμακοβιομηχανίας και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να αναζητήσει τους φόρους που δεν καταβάλλουν.
Η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα άγγιξε τα 8 δισ. ευρώ το 2007, σημειώνοντας αύξηση κατά 27,73% σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Τεράστιο είναι το ποσοστό αύξησης και της δαπάνης των νοσοκομείων για φάρμακα, η οποία αυξήθηκε κατά 49,39% το ίδιο διάστημα.
Στα Ταμεία, το κόστος περίθαλψης ανήλθε το 2008 στο 23,6% των συνολικών τους εξόδων. Η φαρμακευτική δαπάνη συμμετέχει με ποσοστό 43,6% στο σύνολο των παροχών ασθένειας των Ταμείων, εμφανίζοντας συνεχή αύξηση (ήταν 33,5% το 2004). Το ίδιο διάστημα, η νοσοκομειακή δαπάνη των Ταμείων σημείωσε μείωση από 37,1% το 2004, στο 27,5% το 2008.

http://prezatv.blogspot.com/
Διαβάστε περισσότερα: http://totefteri.blogspot.com/2010/02/400.html#ixzz0fU3Mkiro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...