powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

«Είχαν όνειρα... Πνίγηκαν»

Πέντε βαρκούλες να πολεμάνε με τα κύματα, ανθρώπινες φιγούρες με τα χέρια σηκωμένα σε μία κίνηση απελπισίας και μία πρόταση γραμμένη με παιδικά γράμματα: «Είχαν όνειρα... Πνίγηκαν».

Οι ζωγραφιές 31 μαθητών και μαθητριών από όλη την Ελλάδα, που διακρίθηκαν στον περσινό Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ΥΑ), βραβεύτηκαν σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.«Ευαισθητοποιηθήκαμε και γυρίσαμε το βίντεό μας συνδυάζοντας ένα ποίημα του Σεφέρη με εικόνες που αντικατοπτρίζουν τον πόνο και την ταλαιπωρία των προσφύγων», ανέφερε μια μαθήτρια από τη Θεσσαλονίκη.
Με ιδιαίτερη ευαισθησία μίλησαν και τα παιδιά πρόσφυγες από τον Ξενώνα Ασυνόδευτων Ανηλίκων στη Μακρινίτσα Βόλου, που παρουσίασαν το δικό τους βίντεο με το μήνυμα: «Ολοι μαζί διαφορετικοί και ίσοι μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά». «Εμείς ήρθαμε σήμερα εδώ για να μοιραστούμε μαζί σας την ελπίδα», είπε χαρακτηριστικά ένας νεαρός πρόσφυγας από το Ιράν.
Συγκίνηση προκάλεσε ο 17χρονος Πακιστανός που βραβεύτηκε για την προσωπική του ιστορία. Η Μάγδα Βελτσίστα, διευθύντρια του 2ου Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Ελληνικού όπου φοιτά, δήλωσε: «Δεν είναι μόνο να τα βοηθήσουμε να επιβιώσουν. Πρέπει να τα βοηθήσουμε να μάθουν να ονειρεύονται».
Κατά τη διάρκεια της τελετής ανακοινώθηκε επίσης η δωρεά ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών για την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων που φιλοξενούνται στους ξενώνες που λειτουργεί η ΜΚΟ «Αρσις» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και στη Μακρινίτσα Βόλου.
Την εκδήλωση διοργάνωσε η ΥΑ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Προσφύγων (20 Ιουνίου), με την πολύτιμη αρωγή της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και σε συνεργασία με την Επιτροπή Ευαισθητοποίησης των Νέων και την Εδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...