powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Πέντε βήματα για το μηχανογραφικό

Τελειώνει αυτήν την εβδομάδα η αγωνία των 90.000 υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων, καθώς αύριο θα αναρτηθούν οι βαθμολογίες στα σχολεία και την Τετάρτη θα αρχίσει η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων (η προθεσμία λήγει στις 20 Ιουλίου).

Οι υποψήφιοι για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους καλό θα ήταν σύμφωνα με συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού να ακολουθήσουν τα παρακάτω πέντε βήματα:


Βήμα 1ο: Καταγραφή όλων των τμημάτων που τους ενδιαφέρουν ανεξαρτήτως επιστημονικού πεδίου (δηλαδή τα αντικείμενα σπουδών που τους αρέσουν και τα επαγγέλματα στα οποία οδηγούν).

Βήμα 2ο: Επιλέγουν ένα τμήμα κάθε φορά, αυτό που είναι πρώτο στις προτιμήσεις τους, το αντιγράφουν σε μία νέα κατάσταση και το σβήνουν από την αρχική. Μελετούν τα εναπομείναντα τμήματα από την αρχή και επιλέγουν το επόμενο σε προτεραιότητα τμήμα κ.ο.κ., ώσπου να αντιγράψουν όλα τα επιθυμητά τμήματα της αρχικής κατάστασης.

Βήμα 3ο: Δίπλα σε κάθε τμήμα σημειώνουν το πεδίο στο οποίο ανήκει διαπιστώνοντας έτσι σε πόσα πεδία ανήκουν οι επιλογές τους. Αν ανήκουν σε περισσότερα από δύο, τότε συνεκτιμώντας τις βαθμολογίες προηγούμενων ετών (βαθμολογική βάση) και τα μόρια που συγκέντρωσαν δηλώνουν σχολές από δύο πεδία, αρχίζοντας από αυτό που τους δίνει τις περισσότερες ή τις ισχυρότερες επιλογές. Πρέπει να επιλέξουν τα δύο πεδία με ποιοτικά και όχι ποσοτικά κριτήρια.

Βήμα 4ο: Για να αριθμήσουν τις προτιμήσεις τους, πρέπει να σκεφθούν μαζί με τους γονείς τους αν θα δηλώσουν το τμήμα που τους ενδιαφέρει σε όλες τις πόλεις ή θα παρεμβάλουν τμήματα της πόλης τους που έχουν σε χαμηλότερη σειρά προτίμησης. Εδώ θα συνεκτιμηθούν οικονομικοί, κοινωνικοί και οικογενειακοί παράγοντες.

Βήμα 5ο: Μετά την ανακοίνωση των βαθμών και τον υπολογισμό των πραγματικών μορίων μπορεί να υπάρξει ανακατανομή της αρίθμησης των προτιμήσεών τους σύμφωνα με τα καινούρια δεδομένα. Αν παρ’ όλη αυτή τη μελέτη δεν είναι σίγουροι για τις πρώτες επιλογές τους, τότε ας πάρουν χαρτί και μολύβι, για να καταγράψουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε προτίμησης.
MAKEΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...