powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Υποχρεωτικά από 23-04-2010 οι λογιστές σε ρόλο φοροελεγκτή

Υποχρεώσεις και ευθύνες πολλές, δικαιώματα όμως;

Σύμφωνα με το άρθρο 17 παράγραφος 9 του Ν.3842/2010 οι λογιστές είναι υποχρεωμένοι για τις φορολογικές δηλώσεις που υπογράφουν - και ιδιαίτερα των ΑΕ - να προβαίνουν σε φορολογική αναμόρφωση των αποτελεσμάτων, υποδεικνύοντας δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται σε ιδιαίτερο έντυπο μαζί με τη φορολογική δήλωση. Πληθώρα δαπανών αφορούν στη φορολογική αναμόρφωση όπως έξοδα επιβατικών αυτοκινήτων, έξοδα κινητής τηλεφωνίας, διαφημίσεις, έξοδα ταξιδίων, πρόστιμα και φόροι κ.λπ. Επίσης εκτός της φορολογικής αναμόρφωσης θα δηλώνουν και το κατά πόσον παρακρατήθηκαν σωστά και αποδόθηκαν οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ, Φόροι εργολάβων κ.λπ.) στο Δημόσιο.

Ήδη στις ΔΟΥ που χωροταξικά ανήκουν οι Ανώνυμες Εταιρίες έχει σημάνει συναγερμός, και αν δεν υπάρχουν οι προαναφερόμενες καταστάσεις υπογεγραμμένες από τον φοροτεχνικό, δεν γίνονται δεκτές οι δηλώσεις. Βέβαια δεν έχει βγει καμία απόφαση ακόμη από το Υπουργείο Οικονομικών.
Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη τριβή ανάμεσα στους λογιστές, τις επιχειρήσεις και τον φορολογικό μηχανισμό, καθώς το μπαλάκι των ευθυνών περνάει στους λογιστές δίχως να έχουν πιστοποιηθεί ακόμη όπως προβλέπει το εν λόγω άρθρο.
Αναμένεται η θέση του Οικονομικού Επιμελητηρίου καθώς και των ομοσπονδιών των λογιστών.

Αναλυτικά το σχετικό άρθρο στο tax.voria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...