powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Θεατρικές πρεμιέρες: Μπιρίμπα και... χαμάμ

Από χθες φιλοξενείται στο Αριστοτέλειον μια “Χαρτοπαίχτρα” (φωτ.), ενώ σήμερα στο Κολοσσαίον ανοίγει “Χαμάμ γυναικών”. Αναφερόμαστε βέβαια σε δύο θεατρικές παραστάσεις που, μετά την παρουσίαση τους στην Αθήνα, ήρθαν και Θεσσαλονίκη.

Η “Χαρτοπαίχτρα”, το γνωστό έργο του Δημήτρη Ψαθά, που στο μυαλό όλων μας είναι αποτυπωμένο από την κινηματογραφική μεταφορά του και την ερμηνεία της Ρένας Βλαχοπούλου, έκανε χθες πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη. Η ιδιαιτερότητα της παράστασης, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει ο Βασίλης Μυριανθόπουλος, είναι η ενσάρκωση του πρωταγωνιστικού ρόλου από τον Τάκη Ζαχαράτο. Στο πλάι του εμφανίζονται ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, η Τζέση Παπουτσή και ένας πολυπληθής θίασος, που προσφέρουν ένα ταξίδι γεμάτο νοσταλγία και γέλιο. Η ποπ αισθητική της δεκαετίας του ’60 ζωντανεύει χάρη στα σκηνικά του Ηλία Λεδάκη, τα κοστούμια της Κλερ Μπρέισγουελ, τους φωτισμούς του Αλέκου Αναστασίου, τη μουσική και τα τραγούδια του Μίμη Πλέσσα.
Η δύναμη της ομάδας
Το “Χαμάμ γυναικών” κάνει πρεμιέρα απόψε στις 9.30. Η ιστορία του έργου, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γιάννη Μόρτζου, έχει ως εξής: Σε ένα δημοτικό χαμάμ, χτισμένο στις αρχές του αιώνα σε κάποια συνοικία του Λονδίνου, συχνάζουν γυναίκες της περιοχής, φαινομενικά για να χαλαρώσουν και να ξεκουραστούν, αλλά ουσιαστικά για να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν. Ανάμεσά τους η γηραιά κυρία Μέντοου (Τιτίκα Σαριγκούλη) με την υστερική κόρη της Αυγή (Μαρία Τοκμάκη), η παρορμητική Τζόσι (Βάσια Βασιλείου), η συντηρητική Νάνσι (Αγάπη Βατιανού), η συγκρατημένη Τζέιν (Εύα Λάσκαρη). Γίνονται φίλες και εκμυστηρεύονται τα συναισθήματά τους μεταξύ τους αλλά και στη Βιολέτα (Καίτη Φίνου), υπεύθυνη του χαμάμ. Η αναστάτωση στη ζωή τους έρχεται όταν ο δήμος αποφασίζει να γκρεμίσει το χαμάμ. Οι έξι γυναίκες θα αγωνιστούν για τη διάσωσή του και θα δεθούν περισσότερο μεταξύ τους. Μεγαλωμένες μέσα στις συμβάσεις της εποχής, όταν γίνονται ομάδα, αρνούνται να δεχτούν άλλη μια μορφή καταπίεσης, την κρατική αυτή τη φορά, και βρίσκουν το κουράγιο να αντιταχθούν σε ειλημμένες αποφάσεις.
Τα σκηνικά είναι του Χάρη Σεπεντζή, τα κοστούμια του Σάββα Πασχαλίδη και η μουσική του Σάκη Τσιλίκη.

•Αριστοτέλειον (Εθν. Αμύνης 4). Στις 21.30 “Η χαρτοπαίχτρα” του Δημήτρη Ψαθά. Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.30, Σαββατοκύριακο 18.30 & 21.30. Tιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 25€. Λαϊκή απογευματινή Σαββάτου 20€. Εκπτωτικό-σπουδαστικό 18€.

•Κολοσσαίον (Βασ. Όλγας 150). Στις 21.30 πρεμιέρα του έργου “Χαμάμ γυναικών”. Παραστάσεις: Τετάρτη και Σαββατοκύριακο 18.30 & 21.30, Πέμπτη, Παρασκευή 21.30. Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 22 €. Λαϊκή απογευματινή Τετάρτης και φοιτητικό 16 €.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...