powered by Agones.gr (Στοιχημα)
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Δουλειά στο εξωτερικό μέσω ΣΑΕ

Της Μαρούλας Πλήκα
Οι πρόσφατες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι κοινή πεποίθηση είναι πως τα επόμενα χρόνια θα εκδηλωθεί νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα προς πιο αναπτυγμένες οικονομικά χώρες ανά τον κόσμο. Οι Έλληνες της διασποράς βλέπουν ότι στους τόπους όπου διαβιούν οι ελληνικές κοινότητες μεγαλώνουν με τους νεομετανάστες και το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) αποφάσισε να δράσει στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία. Αναπτύσσει ένα νέο δίκτυο, που θα συνδέει όλους τους έλληνες επιχειρηματίες και παράλληλα θα δίνει την ευκαιρία σε έλληνες και ελληνίδες εργαζόμενους να προσληφθούν σε ελληνικές επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη ή και τον κόσμο.
Το νέο κύμα μετανάστευσης δεν θα έχει βέβαια τα μαζικά χαρακτηριστικά που είχε την εποχή του μεσοπολέμου προς την Αμερική και την Αυστραλία ή στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 προς τη Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Σήμερα καμία χώρα δεν χρειάζεται επιπλέον εργατικά χέρια. Ευκαιρίες και «ευκαιρίες» πάντα υπήρχαν και υπάρχουν. Είναι όμως πολύ σημαντικό για οποιονδήποτε αποφασίσει να αναζητήσει καλύτερη τύχη στο εξωτερικό να έχει εξασφαλισμένη δουλειά. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2009 και μέχρι τις αρχές του τρέχοντος έτους υπολογίζεται ότι μόνο στη Γερμανία έφτασαν περίπου 12.000 νεομετανάστες! Το ΣΑΕ μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη στην ιστοσελίδα του, στο τμήμα της Ευρώπης, υπάρχει η υποενότητα «καριέρα». Σε αυτήν έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Γερμανία και την Ελβετία έχουν αγγελίες στη γερμανική γλώσσα για δουλειές που προσφέρουν.

Οι στόχοι
Η «Θ» επικοινώνησε με το συντονιστή του ΣΑΕ περιφέρειας Ευρώπης Γιώργο Αμαραντίδη. Όπως μας εξήγησε, στόχος τού υπό δημιουργία δικτύου είναι να μπουν σε αυτό όλοι οι ομογενείς επιχειρηματίες που απασχολούν περίπου 50 και άνω άτομα, ώστε να προωθηθούν οι μεταξύ τους επιχειρηματικές συμφωνίες αλλά και η συνεργασία τους με ελληνικούς κρατικούς και επιχειρηματικούς φορείς. Αυτό το δίκτυο, όπως τόνισε, μπορεί να ενισχύσει την ελληνική επιχειρηματικότητα στις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο, αλλά και να προωθήσει τα ελληνικά προϊόντα. Παράλληλα αναπτύσσεται μία δεύτερη δράση του ΣΑΕ, που δίνει την ευκαιρία σε Έλληνες του εσωτερικού και της διασποράς να βρουν δουλειά σε ελληνικές επιχειρήσεις ανά την Ευρώπη. Η περίοδος κατά την οποία ο έλληνας μετανάστης ήταν ταυτισμένος με την έννοια του εστιάτορα έχει παρέλθει και πλέον, όπως υποστηρίζει ο κ. Αμαραντίδης, τόσο στη Γερμανία, όπου ζει ο ίδιος, όσο και στην Αυστρία και τη Βρετανία οι Έλληνες δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Υπάρχουν ξενοδόχοι, κλινικάρχες, επιχειρηματίες που ασχολούνται με καινοτόμες ιδέες, με τον κλάδο της σίτισης κτλ. Οι επιχειρήσεις πολλών εξ αυτών χρειάζονται νέο εξειδικευμένο ή επιστημονικό προσωπικό και θα μπορούσαν να δώσουν μία ευκαιρία σε ομογενείς.
--------------------------------------------------------------------------------
WWW.SAE.GR - Καριέρα
Επισκεφθήκαμε την ιστοσελίδα του ΣΑΕ πληκτρολογώντας το http://www.sae.gr/, επιλέγοντας το ΣΑΕ περιφέρεια Ευρώπης και την πλατφόρμα «καριέρα». Αν και η όλη προσπάθεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, ανακαλύψαμε ότι από τον περασμένο Οκτώβριο κάποιοι ομογενείς επιχειρηματίες, κυρίως από τη Γερμανία, καταχώρισαν αγγελίες προσφοράς εργασίας. Οι πρώτες, πρώτες αφορούσαν κυρίως ελληνικά εστιατόρια. Έτσι όποιος επισκεφθεί την ιστοσελίδα μαθαίνει ότι κάποιος Έλληνας στο Βούπερταλ της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, μιας πόλης με πληθυσμό μεγαλύτερο των 350.000 κατοίκων, ζητά προσωπικό για το εστιατόριό του. Ένας άλλος εστιάτορας στο Νίσελντορφ και ένας τρίτος στην Κολονία ζητούν γενικώς προσωπικό. Οι πιο πρόσφατες αγγελίες έρχονται από επιχειρηματίες της Ελβετίας. Στη Ζυρίχη, σε μία ελληνικών συμφερόντων κλινική, υπάρχει θέση για διπλωματούχο μασέρ, που ειδικεύεται στη γιόγκα, ενώ κλινική ελληνικών συμφερόντων στο Όλτεν ζητά βοηθό χειρουργό με ειδικότητα στην οφθαλμολογία και παραϊατρικό προσωπικό. Στην ίδια πόλη υπάρχει και μία θέση για ρεσεψιονίστ σε συνεδριακό κέντρο ελλήνων επιχειρηματιών. Στο σύνολό τους οι αγγελίες δεν ξεπερνάνε τις 30 και ορισμένες μπορεί σήμερα να μην ισχύουν. Όπως προαναφέραμε, αυτή η δράση του ΣΑΕ της Ευρώπης βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο και οι εμπνευστές της ευελπιστούν ότι σύντομα θα την αγκαλιάσουν οι επιχειρηματίες της διασποράς.


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΄΄ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ΄΄

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...