Μεγάλωσε ανάμεσα στις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις συνταγές της ταβέρνας του πατέρα της Πάγκαλου στην Απολλωνία, υπό το άγρυπνο βλέμμα της αρμένισσας γιαγιάς της, Μαρίας. Η μαγειρική έγινε δεύτερη φύση γιʼ αυτήν και αυτή η δεύτερη φύση στάθηκε η αφορμή για ένα επιτυχημένο business story. Η Μαριάννα Καζάκη, η ψυχή του Αμπελουργικού Οίκου Καζάκη στη Νέα Γωνιά Χαλκιδικής, γνωστότερου ως “Της Μαριάννας”, κατάφερε να αντιστρέψει την πρακτική της αστυφιλίας, γυρνώντας με την οικογένειά της από τη Θεσσαλονίκη στο χωριό.
Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr
Αναζήτησε εκεί την καινοτομία, στα αμπελοχώραφα του πεθερού της, ξεκινώντας από τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας και συνεχίζοντας με τα ντολμαδάκια, για να φτάσει μέχρι τις αγορές της Ιαπωνίας, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Ελβετίας και να οραματίζεται ακόμα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Από τα 100 βάζα αμπελόφυλλα του ξεκινήματος η ετήσια παραγωγή φτάνει σήμερα τα 120.000 βάζα και αποτελεί τη μισή παραγωγή της περιοχής του Αγίου Παύλου Χαλκιδικής. Ο τζίρος δε της οικογενειακής επιχείρησης ανέρχεται σε 600.000 ευρώ.
Μια νοικοκυρά χωρίς οικονομικές σπουδές έκανε την αρχή σε μια περιοχή που σήμερα διαθέτει άλλους έξι παραγωγούς αμπελόφυλλων. Μάλιστα, η οικογένεια βρίσκεται σε επαφές με τη νομαρχία Χαλκιδικής, ώστε τα αμπελόφυλλα της περιοχής να λάβουν ονομασία προέλευσης. Δραστήρια και πολυμήχανη, σύμφωνα με τον γιο της Θανάση, υπεύθυνο μάρκετινγκ της οικογενειακής επιχείρησης, η Μαριάννα Καζάκη δίνει απλές λύσεις για σύνθετα προβλήματα.
Η ιδέα για τα ντολμαδάκια
Ο μπαξές του σπιτιού δίνει το 1997 τη θέση του στο πρώτο οργανωμένο εργαστήρι στη Νέα Γωνιά. Το 1999 οι πελάτες ζητούν από την αεικίνητη Μαριάννα Καζάκη βρασμένα ντολμαδάκια ημέρας, κατόπιν παραγγελίας. Το ντολμαδάκι γίνεται το νέο πεδίο πειραματισμού. Η κονσέρβα δεν είναι επιλογή, οπότε πέφτει στο τραπέζι η ιδέα για κατεψυγμένο ωμό ντολμαδάκι, το οποίο ο καταναλωτής θα πρέπει να βράσει. Η ιδέα αρέσει, καθώς συνδέει ένα παραδοσιακό προϊόν με μια νέα πρόταση. Τα νέα προϊόντα φέρνουν την επέκταση του εργαστηρίου το 2004. Το 2005 η διαδικασία παραγωγής πιστοποιείται κατά HACCP και το 2008 εξασφαλίζεται το ISO 22000.
Σήμερα το 40% του τζίρου είναι τα αμπελόφυλλα, ένα 40% τα ντολμαδάκια και το 20% όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, μεταξύ των οποίων αμπελοκορφές και μελιτζάνα. Το πιο πρόσφατο προϊόν είναι οι πίτες, τις οποίες φτιάχνει ο συνεταιρισμός γυναικών της Νέας Γωνιάς, “Γωννιάτισσες”, που έχει ιδρύσει η Μαριάννα Καζάκη.
Στα σχέδια για την επόμενη χρονιά είναι να δοθεί έμφαση στο πετιμέζι, το τσίπουρο και τα γλυκά κουταλιού. Τα προϊόντα βρίσκονται σε ανεξάρτητα μπακάλικα σε όλη την Ελλάδα, εκτός από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι δε εγκαταστάσεις της οικογενειακής επιχείρησης είναι επισκέψιμες και έχουν προσελκύσει τον τελευταίο χρόνο 2.500 μαθητές.
Ολα ξεκίνησαν από ένα αμπελόφυλλο
Η Μαριάννα Καζάκη στα τέλη της δεκαετίας του ʼ80 στρέφεται στα αμπέλια του πεθερού της Θανάση στη Νέα Γωνιά για να συσκευάσει αμπελόφυλλα με τη μέθοδο της παστερίωσης, ώστε η οικογένειά της να μπορεί να απολαμβάνει το μαγιάτικο αμπελόφυλλο και μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Ο σύζυγός της Δημήτρης, που εργάζεται στον κλάδο των γεωργικών μηχανημάτων, αρχίζει να ονειρεύεται την επιστροφή στο χωριό και ασχολείται όλο και περισσότερο με τα αμπέλια του πατέρα του, ο οποίος μάλιστα είχε λάβει το 1958 βραβείο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης για τα ρεβίθια του.
Παράλληλα, τα δύο παιδιά της οικογένειας, ο Θανάσης και ο Πάγκαλος, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους. Ο συνδυασμός των συγκυριών είναι ιδανικός για μια κοινή προσπάθεια και η ιδέα του αμπελόφυλλου γεννιέται. Πρώτοι δοκιμαστές, εκτός από την οικογένεια, γίνονται οι φίλες της Μαριάννας. Εκατό βάζα είναι η πρώτη άτυπη παραγωγή το 1993, που ενθουσιάζει φίλους και γνωστούς. Η στόμα με στόμα διαφήμιση αποδεικνύεται αποτελεσματική. Τα αμπελόφυλλα της Μαριάννας αρχίζουν να γίνονται γνωστά. Μέχρι το 2000 η παραγωγή διπλασιάζεται κάθε χρονιά, η ζήτηση όμως τετραπλασιάζεται. Το 1994 τα αμπέλια μετατρέπονται σε βιολογικά, υπό την εποπτεία του υιού Πάγκαλου, οι σπουδές του οποίου τον έχουν μπολιάσει με την αγάπη για τη βιολογική καλλιέργεια.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου