powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Η Θεσσαλονίκη της φωτογραφίας

Εκθέσεις φωτογραφίας σε μουσεία, γκαλερί και άλλους εκθεσιακούς χώρους θα κατακλύσουν τη Θεσσαλονίκη με τη PhotoBiennale που οργανώνει μία ακόμη φορά το Μουσείο Φωτογραφίας της πόλης, από τα τέλη Απριλίου μέχρι τον Ιούλιο.
Το κεντρικό θέμα αυτής της διεθνούς φωτογραφικής συνάντησης, που φέτος κλείνει τα 21 της χρόνια, είναι ο «Τόπος». Μέσα από ταξίδια, έρευνα και συνεχή παρατήρηση, οι δημιουργοί αποτυπώνουν τόπους που ενέχουν ιδιαίτερο γεωγραφικό, ιστορικό ή και προσωπικό ενδιαφέρον.
* Στις 24 του μήνα εγκαινιάζεται στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι η έκθεση της Λίζης Καλλιγά «Μετοίκησις»: τυπωμένες αναμνήσεις, παγωμένες στο χρόνο οι στιγμές που οι κόρες αποχωρίζονται το παλαιό μουσείο της Ακρόπολης για να μεταφερθούν στο νέο τους σπίτι. Ο φακός εστιάζει στα γλυπτά, τυλιγμένα μέσα σε λευκά υφάσματα.
«Οταν άρχισε η προετοιμασία για τη μεταφορά τους έζησα από κοντά μια πολύ σημαντική και μοναδική εμπειρία», σημειώνει η φωτογράφος. «Ο χώρος είχε μεταβληθεί σε μια μεγάλη αίθουσα νοσκοκομείου-χειρουργείου. Συντηρητές και αρχαιολόγοι με άσπρα γάντια περιτριγύριζαν τα αρχαία αντικείμενα με ησυχία και με τις οδηγίες ενός άψογα καλομελεητμένου σχεδίου, εκτελούσαν τις εργασίες που έπρεπε (...) Τυλιγμένα στα πανιά τους τα αγάλματα γινόντουσαν μυστηριώδη και με ένα παράξενο τρόπο τα έβλεπα σα να ήταν ζωντανά κάτω από το λευκό ύφασμα που τα σκέπαζε».
Την έκθεση επιμελείται η διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης Συραγώ Τσιάρα και ο ιστορικός της φωτογραφίας Γιάννης Σταθάτος.
* Ο Βασίλης Βρεττός εστιάζει στις εργασίες αναστήλωσης και συντήρησης των μνημειών της Ακρόπολης, στους μαρμαροτεχνίτες και στα αρχαία μάρμαρα.
* Ο Παύλος Φυσάκης προσκαλεί σε ένα φωτογραφικό ταξίδι από τη Γαύδο έως το Βόρειο Ακρωτήρι, τα Ουράλια και τη Σίντρα, σε μια αναζήτηση ορίων και ταυτότητας της Ευρώπης. Τίτλος της έκθεσης «Land Ends».
* «Μορφές και σκιές από το θέατρο» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κώστα Ορδόλη, ο οποίος αποτυπώνει σώματα, αντικείμενα και χώρους θεάτρου που αναδεικνύονται μοναδικά μέσα από τη διαμάχη φωτός και σκιάς.
* Με ποιητική διάθεση η Ιταλίδα Μπρούνα Μπιαμίνο φωτογραφίζει στο Ισραήλ τοποθεσίες-σύμβολα και μέρη που κουβαλούν ένα σημαντικό ιστορικό φορτίο.
* Ακόμα, η έκθεση «Time Within Us» περιλαμβάνει 150 έργα 15 φωτογράφων από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, που αναδεικνύουν τις σύγχρονες τάσεις καλλιτεχνικής δημιουργίας στις τρεις αυτές χώρες.
ΠΑΡΗ ΣΠΙΝΟΥ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...