powered by Agones.gr (Στοιχημα)
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Άρχισε το ξήλωμα των κεραιών στον Χορτιάτη

Οι πρώτες κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών στο πάρκο κεραιών του Χορτιάτη άρχισαν να ξηλώνονται χθες, ύστερα από πολυετείς δικαστικούς αγώνες του δήμου Χορτιάτη, κατοίκων του, αλλά και των δήμων Θέρμης, Πανοράματος και Πυλαίας.

Του Κώστα Καντούρη

kantouris@hotmail.com

“Η σημερινή μέρα είναι ιστορική. Ζητάμε να εφαρμοστεί η κοινή υπουργική απόφαση και να μείνουν στο βουνό 25 κεραίες”, δήλωσε στη “Μ” ο δήμαρχος Χορτιάτη Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος ήταν παρών στη διαδικασία της αποψίλωσης των κεραιοσυστημάτων, την οποία περιφρουρούσαν δύο διμοιρίες των ΜΑΤ για την αποφυγή επεισοδίων.
Χθες το πρωί στο πάρκο κεραιών είχαν συγκεντρωθεί ιδιοκτήτες ραδιοσταθμών, τόσο αυτών που αποφασίστηκε να απομακρυνθούν όσο και άλλων που περιμένουν νέες δικαστικές αποφάσεις για απομάκρυνση. Δεν έλειψαν οι εντάσεις μεταξύ ιδιοκτητών και των εκπροσώπων της διεύθυνσης Δασών και του δασαρχείου που εφάρμοσαν την απόφαση του συμβουλίου αναστολών του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία εγκρίθηκε η καταστροφή των πρώτων εννέα κεραιών.
Η πρώτη κίνηση για την απομάκρυνση των κεραιών από τον Χορτιάτη ήταν η προσφυγή του δήμου στα διοικητικά δικαστήρια και μαζί οι αποφάσεις του δασαρχείου Θεσσαλονίκης ότι 30 ιδιοκτήτες κατέλαβαν παράνομα δασική έκταση των 110 κεραιών που υπάρχουν στο “πάρκο”. Για 20 ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόδικες αποφάσεις, για τις οποίες οι θιγόμενοι ιδιοκτήτες υπέβαλαν εφέσεις, οι οποίες έχει προσδιοριστεί να εκδικαστούν από τον επόμενο μήνα και μετά στο Διοικητικό Εφετείο. Ωστόσο, με προσωρινές διαταγές επί των πρώτων αποφάσεων, διατάχθηκε η απομάκρυνση των κεραιοσυστημάτων για τους χαρακτηριζόμενους παράνομους σταθμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μικρής εμβέλειας - ένας μόνο ανήκει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι εκπρόσωποι των εταιρειών ζήτησαν αναστολή, αλλά για εννέα σταθμούς δεν έγινε δεκτό το αίτημα, με συνέπεια να αρχίσει το έργο της αποψίλωσης.
“Επιτέλους βγήκαν οι πρώτες αποφάσεις για τις παράνομες κεραίες του Χορτιάτη. Η πολιτεία τόσα χρόνια δεν έχει βρει λύση για τη διασπορά του πάρκου κεραιών”, επισήμανε ο κ. Γεράνης. Τόνισε ακόμη πως επί οκτώ χρόνια ο δήμος ήρθε αντιμέτωπος με τις ηγεσίες υπουργείων που δεν έφταναν στο σημείο να λύσουν οριστικά το πρόβλημα του πάρκου κεραιών. “Υπάρχουν αντιδράσεις από τους ιδιοκτήτες, αλλά το θέμα δεν προέκυψε τώρα. Υπάρχουν αποφάσεις που έχουν εκδοθεί εδώ και δύο χρόνια, είχε δρομολογηθεί και όλοι το περίμεναν”, υπογράμμισε στη “Μ” η δασάρχης Θεσσαλονίκης Ελισάβετ Κίκα, η οποία επέβλεψε το έργο της κατεδάφισης των κεραιοσυστημάτων.
“Είμαστε οι... σαρδέλες”
Εντονες ήταν οι λεκτικές αντιδράσεις των ιδιοκτητών ραδιοτηλεοπτικών μέσων, οι οποίοι είχαν χθες τις πρώτες κεραίες να απομακρύνονται. Όπως επισήμαναν, οι αρχικές προσφυγές δεν αφορούσαν μεγάλους σταθμούς και εταιρείες αλλά τις “σαρδέλες” της ραδιοσυχνότητας, όπως οι ίδιοι χαρακτήρισαν τις εταιρείες τους. Υπέβαλαν μάλιστα σωρεία ενστάσεων, επισημαίνοντας πως όλες οι κεραίες στον Χορτιάτη λειτουργούν στα όρια της νομιμότητας και πως δεν μπορεί να υπάρχει διάκριση για κανέναν. “Όλοι έχουν άδειες και όλοι δεν έχουν”, τόνιζαν, σημειώνοντας την ατολμία της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας να επιλύσει οριστικά το ζήτημα των συχνοτήτων.
“Μας λένε ότι δεν είχαμε περιβαλλοντικές μελέτες. Μα πώς να έχουμε, αφού με υπουργική απόφαση αναφέρεται πως πρέπει πρώτα να δοθούν οριστικά οι συχνότητες και στη συνέχεια να κατατεθούν αυτές οι μελέτες. Στα ποινικά δικαστήρια όλοι έχουμε αθωωθεί στο εφετείο και τώρα κίνησαν τη διαδικασία από τα αστικά. Όλοι εμείς όμως είμαστε οι μικροί”, υποστήριξε ο ιδιοκτήτης του ραδιοσταθμού Studio 3 (Παραδοσιακός FM) Απόστολος Φίλης.
•Παρουσία ΜΑΤ. Στο πάρκο κεραιών από νωρίς το πρωί είχαν παραταχθεί δύο λεωφορεία με διμοιρίες της Υπηρεσίας Μέτρων Τάξης της ΕΛΑΣ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιμακούμενες αντιδράσεις των ιδιοκτητών. Το έργο της απομάκρυνσης των κεραιών ανέλαβε συνεργείο του δήμου Χορτιάτη, οι υπάλληλοι του οποίου με γερανό αποσύνδεσαν όλα τα συστήματα των κεραιών, ενώ συνεργείο της ΔΕΗ διέκοψε την παροχή ρεύματος. Η πρώτη φάση της απομάκρυνσης αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μία εβδομάδα. Τώρα αναμένονται νέες δικαστικές αποφάσεις για άλλους σταθμούς,
--------------------------------------------------------------------------------
Δύο δεκαετίας με τον φόβο της ακτινοβολίας
Το χρονικό της εγκατάστασης του πάρκου κεραιών στον Χορτιάτη
Έχουν περάσει δύο και πλέον δεκαετίες από την παράνομη εγκατάσταση των πρώτων κεραιών ραδιοφώνου και τηλεόρασης στο βουνό του Χορτιάτη με το ξέσπασμα της ελεύθερης ραδιοφωνίας και την άνοδο της ιδιωτικής τηλεόρασης. Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, κιόλας, δημοσιοποιήθηκαν τα αποτελέσματα από τα πολύ σημαντικά πειράματα γενετικής που έκαναν ο καθηγητής Θωμάς Ξένος από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και ο καθηγητής Κτηνιατρικής Ιωάννης Μάγρας. Οι δύο ερευνητές του ΑΠΘ εντόπισαν σοβαρές επιπτώσεις στην ανάπτυξη των πειραματόζωων λόγω της έκθεσής τους στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπεμπόταν και από τις κεραίες ραδιοφώνου και τηλεόρασης.
Το 1996 κοινή υπουργική απόφαση πρόκρινε τρεις διαφορετικούς χώρους στο πολεοδομικό συγκρότημα για να στηθούν οι κεραίες της Θεσσαλονίκης. Τότε στο πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη υπήρχαν 17 παράνομες κεραίες. Το 2005 δικαστική απόφαση καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση και σε πρόστιμο 10.000 ευρώ 17 άτομα. Είχε προηγηθεί, δύο χρόνια πριν, το 2003, έκθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης, που ανέφερε πως υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο δάσος του Χορτιάτη από την παράνομη εγκατάσταση των κεραιών.
Οι κάτοικοι των περιοχών Χορτιάτη, Πανοράματος και Θέρμης πολλές φορές διαδήλωσαν για την απομάκρυνση του πάρκου κεραιών από την περιοχή τους, καθώς ανησυχούσαν έντονα για την ιονίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, που συνδέεται με την εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών, προβλήματα υπογονιμότητας, ακόμη και καρκινογενέσεις.
Τα τελευταία χρόνια, αντί το πάρκο να διαλυθεί, είχαν αρχίσει να πληθαίνουν οι αδειοδοτήσεις και μαζί οι υπερβάσεις των ορίων εκπομπής ιονίζουσας ακτινοβολίας.
Η τελευταία πράξη για το πάρκο κεραιών στο Χορτιάτη ήταν για τους κατοίκους της περιοχής μια ευχάριστη έκπληξη.

ΣΤΕΛΙΝΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙΔΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...