powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κάνουν μπίζνες μέσα στα χειρουργεία

Αποκαλυπτικά της σαθρής κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία είναι τα στοιχεία που δημοσιεύει η “ΜτΚ”.
- Ενδεικτικό των υπερκοστολογήσεων είναι το παράδειγμα συγκεκριμένου μοντέλου βηματοδότη που στην Ελλάδα ανέρχεται σε 6.440 ευρώ, ενώ στην Κύπρο και τη Γερμανία κοστίζει 1.600 ευρώ. Επίσης, το κόστος προμήθειας από μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας μηχανικής τεχνητής καρδιάς που χρησιμοποιείται για ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου αγγίζει τις 206.602 ευρώ, τη στιγμή που η ίδια συσκευή κοστίζει στη Γερμανία 68.400 ευρώ.
Της Νικολέτας Μπούκα
bouka@makthes.gr
Χωρίς κανέναν φραγμό (αφού κανείς δεν τους ασκεί έλεγχο) συνεχίζεται κακονικότατα το φαγοπότι σε βάρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν στήσει τα “πιράνχας”!
Προμήθειες αναλώσιμων και ιατρικών συσκευών με “καπέλο” έως και 500%, αγοραπωλησίες μεταξύ εκπροσώπων εταιρειών και γιατρών, ακόμη και πάνω από το κεφάλι του ασθενούς που περιμένει να... χειρουργηθεί, υλικά που μπαίνουν στα νοσοκομεία χωρίς να περνούν καμία διαδικασία προέγκρισης ή κάποιον στοιχειώδη έλεγχο ποιότητας και υλικά που χρησιμοποιούνται άσκοπα, χωρίς καν να τα χρειάζονται οι ασθενείς, συνθέτουν το νοσηρό περιβάλλον που επικρατεί στον χώρο της υγείας και οδηγεί στην κατάρρευση του ΕΣΥ και των ασφαλιστικών ταμείων.
Ορθοπεδικές, χειρουργικές, νευροχειρουργικές και αγγειοχειρουργικές κλινικές φαίνεται ότι κρατούν τα... σκήπτρα στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της δυτικής Θεσσαλονίκης τα ετήσια έξοδα μόνο μίας συγκεκριμένης κλινικής ισοδυναμούν με τα έξοδα όλων των νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας μαζί.
Άλλωστε, οι ειδικοί εκτιμούν ότι πάνω από το 50% των σημερινών συνολικών δαπανών για την υγεία είναι αναιτιολόγητα έξοδα και αφορούν πλασματικές ανάγκες.
Για παράδειγμα, ένα συγκεκριμένο είδος αναλώσιμου κοστολογείται στην τρέχουσα διεθνή αγορά 1.000 ευρώ ανά μονάδα, και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις αρχές της τεκμηριωμένης ιατρικής, η χρήση του στη χώρα μας είναι απαραίτητη 1.000 φορές.
Αυτό συνεπάγεται μία αιτιολογημένη συνολική οικονομική επιβάρυνση της τάξεως του 1.000.000 ευρώ. Δυστυχώς, το υλικό αυτό στην Ελλάδα μπορεί να τιμολογείται 3.000 ευρώ ανά μονάδα και να χρησιμοποιείται ατεκμηρίωτα και εκ του περισσού 9.000 φορές. Στην περίπτωση αυτή το συνολικό κόστος ανεβαίνει στα 27 εκατομμύρια ευρώ κι έχουμε μια αναιτιολόγητη κατάχρηση πόρων κατά 26 εκατομμύρια ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η πολιτεία επιδεικνύει ατολμία και περιορίζεται στο να παραδεχτεί ότι το πρόβλημα υπάρχει, αλλά χωρίς να προτείνει ουσιαστικές λύσεις και δράσεις για την επίλυσή του.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ξοδεύουμε για την υγεία όσα η Αμερική και η Σουηδία μαζί, αλλά η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας είναι η χαμηλότερη στην Ευρώπη. Το θέμα λοιπόν δεν είναι απλώς ότι τα αναλώσιμα χρεώνονται ακριβότερα στην Ελλάδα, αλλά ποιοι τα επιβάλλουν, τα προμηθεύονται και τα χρησιμοποιούν στις τιμές αυτές και με ποιες διαδικασίες.
Η συνέχεια του άρθρου εδώ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...