powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

"Καμπανάκι" για τα χρέη των νοσοκομείων από το Σύνδεσμο Ελλήνων Προμηθευτών

Πενταπλάσιες και με αυξητική τάση είναι οι ημέρες καθυστέρησης αποπληρωμής των ιατρικών εφοδίων από τα Ελληνικά Δημόσια Νοσοκομεία, σε σύγκριση με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο, κατά το 2009, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας.
Το αρνητικό αυτό ρεκόρ απεικονίζεται σε πρόσφατη έρευνα η οποία διεξήχθη από τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Κατασκευαστών και Διανομέων Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (EUCOMED), με σκοπό να προσδιοριστεί η μέση καθυστέρηση πληρωμών (DSO) των προμηθειών ιατρικών μηχανημάτων και αναλωσίμων από τα Δημόσια Νοσοκομεία στις διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
- Συγκεκριμένα, η Ελλάδα κατέχει το θλιβερό ρεκόρ με 579,6 ημέρες καθυστέρησης.
- Απέχει μακράν από την δεύτερη χώρα της κατάταξης, που είναι η Ιταλία με 223,9 ημέρες καθυστέρησης.
- Παραμένει 5 φορές βραδύτερη στις υποχρεώσεις της από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο που είναι 121,8 ημέρες.
- Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμη και στην Ιρλανδία, με ανάλογα οικονομικά προβλήματα με την χώρα μας, οι ημέρες καθυστέρησης είναι μόλις 69.
- Τέλος, η τάση στη χώρα μας παραμένει αυξητική, αφού το 2005 οι ημέρες καθυστέρησης ήταν 255 και έκτοτε αυξάνονται κατακόρυφα, ώστε σε 5 μόλις χρόνια να παρουσιάζουν υπερδιπλασιασμό.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας σημειώνει ότι «το αρνητικό αυτό ρεκόρ έχει ήδη ξεπεραστεί το 2010 λόγω της συνεχιζόμενης στάσης πληρωμών από τα Νοσοκομεία και εκτός του ότι εκθέτει τη χώρα μας διεθνώς, οδηγεί αναπόφευκτα στην αδυναμία εξυπηρέτησης των αναγκών του ΕΣΥ από τους προμηθευτές του, που βρίσκονται σε διαρκώς επιδεινούμενη θέση».
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι «είναι προτεραιότητα η άμεση ρύθμιση των παλαιών χρεών των Νοσοκομείων, που ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ, ενώ τα νοσοκομεία οφείλουν να εξοφλούν επίσης άμεσα τις νέες τους υποχρεώσεις από τα ταμειακά διαθέσιμά τους, για να πάψουν να σωρεύουν νέα χρέη και να μην περιμένουν τη συνδρομή της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους».

http://www.capital.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...