powered by Agones.gr (Στοιχημα)
Powered By Blogger
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

Κορύφωση του Θείου Δράματος

Την κορύφωση του Θείου Δράματος ζουν την Μ. Παρασκευή εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο. Το πρωί οι πιστοί παρακολούθησαν την Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και της Αποκαθήλωσης, ενώ το απόγευμα ο χριστιανικός κόσμος με ευλάβεια θα υποκλιθεί στον Επιτάφιο, προσμένοντας την Ανάσταση του Κυρίου. Το Ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει εφέτος με το Πάσχα των Καθολικών και οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα από το Βατικανό έως τα Ιεροσόλυμα. Τα Πάθη του Χριστού αναβιώνουν πολλοί πιστοί σε όλο τον κόσμο, με χαρακτηριστικότερο το τελετουργικό της αυτομαστίγωσης και της Σταύρωσης στις Φιλιππίνες.

Αποκαθήλωση και Επιτάφιος θρήνος


Την κορύφωση του Θείου Δράματος ζουν σήμερα εκατομμύρια Χριστιανοί σε όλο τον κόσμο.
Το άχραντο σώμα του Ιησού λυτρώνεται από το σταυρό του μαρτυρίου. Αποκαθηλώνεται. Η Χριστιανοσύνη θρηνεί το θάνατο του Θεανθρώπου.
Χιλιάδες πιστοί κατέκλυσαν το πρωί τους ιερούς ναούς και παρακολούθησαν την ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και την αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου Ιησού.Το βράδυ με κατάνυξη οι πιστοί θα ψάλουν  τα Εγκώμια και σε κλίμα βαθειάς θρησκευτικής ευλάβειας θα γίνει η περιφορά των Επιταφίων.
Ο Χριστός ενταφιάστηκε και οι πιστοί προσδοκούν με δέος την Ανάστασή Του.

Η Μ. Παρασκευή στον κόσμο

Ιερουσαλήμ


Χιλιάδες χριστιανοί προσκυνητές συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ για να ακολουθήσουν τα τελευταία βήματα του Χριστού προς την σταύρωσή του στο Γολγοθά κατά μήκος του δρόμου γνωστού ως Via Dolorosa, (Oδός της Λύπης),στη παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ.

Κάτω από την έντονη παρουσία της ισραηλινής αστυνομίας και έχοντας επικεφαλής φρανκισκανούς μοναχούς, οι προσκυνητές, ορισμένοι από τους οποίους κρατούσαν σταυρούς,συγκεντρώθηκαν στην ιστορική Παλιά Πόλη για μία πομπή που τερμάτισε στην εκκλησία όπου κτίστηκε στο σημείο όπου οι χριστιανοί πιστεύουν ότι ο Ιησούς σταυρώθηκε και ετάφη.

Η Via Dolorosa βασίζεται σε μία διαδρομή που οργανώθηκε από φρανκισκανούς μοναχούς τον 14ο αιώνα και έχει 14 σταθμούς καθένας από τους οποίους σηματοδοτεί ένα περιστατικό που συνέβη στον Ιησού καθώς περπατούσε μεταφέροντας τον σταυρό της σταύρωσής του.

Εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας δήλωσε ότι περίπου 2.500 άνδρες και γυναίκες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ κυρίως στην Παλιά Πόλη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ για την "διατήρηση της τάξης".

Ρώμη


Στη Ρώμη την ακολουθία του Επιταφίου θα οδηγήσει ο Πάπας Βενέδικτος, ενώ η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, βιώνει τη δική της Μεγάλη Παρασκευή μετά τις συνεχείς αποκαλύψεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς.

Φιλιππίνες

Στις Φιλιππίνες εκατοντάδες πιστοί αναβίωσαν και φέτος τα Πάθη του Χριστού με το έθιμο της αυτομαστίγωσης.
Οι δρόμοι των βόρειων επαρχιών μύρισαν αίμα και ιδρώτα, καθώς οι συμμετέχοντες χαράσουν την πλάτης τους με λεπίδες, αυτομαστιγώνονται και κουβαλούν σταυρούς. Άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων παίρνουν μέρος στη θυσία της Σαρακοστής. Μάλιστα κάποιοι εθελοντές σταυρώνονται με καρφιά.
Το τελετουργικό της Μεγάλης Παρασκευής έχει μετατραπεί σε μία από τις μεγαλύτερες ατραξιόν στις Φιλιππίνες και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες.

ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...